Speciale publiekslezing: 'Romeinse houten forten in Nederland' door Julia Chorus

Speciale publiekslezing: 'Romeinse houten forten in Nederland' door Julia Chorus

01-07-2015

Zaterdag 11 juli zal om 11:30 een bijzondere lezing worden gegeven in het Archeologiehuis Zuid-Holland bij Archeon in Alphen aan den Rijn. Archeoloog Julia Chorus zal vertellen over de Romeinse houten forten die in ons land gevonden zijn. De lezing sluit aan bij de nieuwe tentoonstelling over de Romeinse tijd in Leidschendam-Voorburg, welke vanaf 9 juli te zien is.

‘Romeinse houten forten in Nederland’ door Julia Chorus

Als je één Romeins fort hebt gezien, heb je ze allemaal gezien, zo lijkt het. Niets is minder waar. De hulptroepen die deze castella bouwden en bemanden, waren gerekruteerd uit verschillende stammen binnen het Romeinse Rijk. Die brachten elk hun eigen bouwmethoden mee, maar pasten zich wel aan want bepaalde zaken stonden vast: de breedte van de omwalling, de wegen en de plaats van het hoofdkwartier binnen het fort. En het raadselachtige is: die in Nederland zagen er toch anders uit dan die in Duitsland en Engeland. In Archeon kun je ook een stuk van een Romeins fort zien: de omwalling van een houten fort uit Alphen aan den Rijn is nagebouwd.

De lezing zal op zaterdag 11 juli worden gegeven in het Archeologiehuis Zuid-Holland. De lezing is gratis te bezoeken en brengt u nog een bezoek aan Archeon dan kan dat met korting! 

Om 11:00 zullen de deuren voor de lezing openen. 
Om 11:30 zal de lezing beginnen.

Leven langs de Limes - Voorburg

De tentoonstelling is de tweede in een serie van vier die in het kader van de Erfgoedlijn Limes door de provincie Zuid-Holland mogelijk wordt gemaakt. In de Romeinse tijd lag op de plek van Leidschendam-Voorburg de stad Forum Hadriani. Recente ontdekkingen in het havengebied van deze stad en nieuwe inzichten over de loop van het kanaal van Corbulo, dat de stad verbond met de Oude Rijn, geven een beeld van het watermanagement van de Romeinen.

De tentoonstelling is vanaf 9 juli te zien in het Archeologiehuis Zuid-Holland: Archeonlaan 1a, 2408 ZB Alphen aan den Rijn. In het Archeologiehuis zijn bijzondere archeologische vondsten uit de provincie te bewonderen, ondersteund met maquettes, reconstructies en audiovisuele presentaties.

Meer lezen?

  • Archeon ontvangt erepenning Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design