Thea Beckmanprijs 2015

Thea Beckmanprijs 2015

27-08-2015

In Museumpark Archeon is op zaterdag 19 september de uitreiking van de Thea Beckmanprijs voor het beste jeugdboek in de categorie 12 jaar en ouder. Het programma rond de prijsuitreiking begint om 10.30 uur, de zaal is open vanaf 10.00 uur.

De genomineerden zijn:

  • Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 
  • Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 
  • Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 
  • Marco Kunst - Kroonsz 
  • Hans Kuyper - Achter de draad 
  • Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 

De jury heeft na rijp beraad besloten een van hen tot winnaar van de Thea Beckmanprijs uit te roepen. De prijs bestaat uit de eer en een geldbedrag van €1.000,-. Ook wordt de keuze van de kinderjury bekend gemaakt. Tijdens de prijsuitreiking presenteren studenten van Willem de Kooning Academie hun gemaakte animaties bij elk van de zes genomineerde titels. 

De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek en wordt ieder jaar uitgereikt in het derde weekend van september in Archeon.
In de even jaren wordt de Thea Beckmanprijs uitgereikt aan boeken van de leeftijdscategorie tot 12 jaar en in de oneven jaren aan boeken voor 12 jaar en ouder.

Waar gaan de boeken over?

Caja Cazemier/Martine Letterie - Keerzijde 

Het leven van de 16-jarige Berber in 2013 verandert drastisch als ze van Friesland naar Amsterdam verhuist. Ze heeft moeite met de losse moraal van vriendinnen daar als het om seks gaat. En ze schrijft een werkstuk over Aletta Jacobs. De 14-jarige Ypkje leeft zo’n 120 jaar eerder, ze krijgt een betrekking als dienstmeisje en raakt zwanger van de baas. Ze wordt naar Amsterdam gestuurd waar Aletta Jacobs zich over haar ontfermt. In deze roman kruisen deze twee levens elkaar.

Wilma Geldof - Elke dag een druppel gif 

Maarten groeit op in Haarlem, zijn vader is fervent aanhanger van de NSB. Daarmee wordt de elfjarige Maarten behoorlijk gepest als de Tweede Wereldoorlog in 1940 uitbreekt. Gelukkig wordt hij aangenomen op de Reichsschule, een Hitlerschool. Maarten is er erg gelukkig. Maar dan verliest Hitler de oorlog en begint de ellende voor Maarten pas echt. Na de oorlog krijgt hij een relatie met Hanne die fel anti-nazi is en hij moet zijn jeugd en zijn relatie met zijn vader onder ogen zien.

Rindert Kromhout - April is de wreedste maand 

De tweede roman uit de trilogie over de Bloomsbury groep, een groep kunstenaars uit het Engeland van het begin van de 20e eeuw, vertelt over de verdwijning van Virginia Woolf in maart 1941. Neef Quentin Bell vertelt het verhaal, net als in deel 1 Soldaten huilen niet. Terwijl de zoektocht naar Virginia voortduurt, vertelt Quentin ook het verhaal van Angelica, zijn zus. Zij heeft de jeugd bij de vrijgevochten kunstenaars beduidend anders beleefd dan hij.

Marco Kunst - Kroonsz 

In het Amsterdam van 1670 werkt de vader van Wessel, gerespecteerde arts Zacharias Kroonsz aan een waanzinnige uitvinding die alle wetten van de Kerk, de natuur en het leven zelf tart. Wessel raakt er meer bij betrokken dan hem lief is. Honderden jaren later, ergens in Nederland in 2013 ontmoet Pink dezelfde mysterieuze Wessel. Wat een rare jongen! Wat wil hij van haar? Als ze daar achter komt, is het al te laat. Deze roman laat de lezer op filosofische wijze over het leven zelf nadenken.

Hans Kuyper - Achter de draad 

De jonge Mars woont min of meer alleen in een boerderij aan de rand van de Belgische grens in Nederland, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Over die grens worden allerlei spullen gesmokkeld, waarbij de boerderij een goede uitvalsbasis blijkt. Maar dat smokkelen wordt steeds moelijker in oorlogstijden, zeker als de Duitsers een Dodendraad aanleggen; een elektrisch hek langs de grens. Dan moet Mars iets heel erg kostbaars terugsmokkelen naar België, met gevaar voor eigen leven. 

Rob Ruggenberg - Boogschutter van Hirado 

Reyer wordt door zijn vader naar Hirado gestuurd, een koopmanseiland voor de kust van Japan. Hij gaat er aan de slag als leerling-VOC-koopman. Onderweg op de overtocht geeft een piraat aan Reyer een brief mee die hij moet afleveren in Japan. Niemand mag er van weten! Op Hirado ontmoet Reyer het meisje Sakura, dochter van een uitgerangeerde samoerai. Haar vader wil dat ze trouwt met een hoge VOC-koopman zodat ze bij de achterlijke Hollanders kan spioneren. Maar tussen Sakura en Reyer is het liefde op het eerste gezicht. Hoe kunnen zij samen zijn? En wat staat er in de geheime brief? Voor Reyer het weet, zit hij diep in de problemen.  

Schrijvers van de Ronde Tafel

De uitreiking van de Thea Beckmanprijs is in het weekeinde van de Schrijvers van de Ronde Tafel. Dit collectief van vijftien schrijvers van historische kinderboeken is zowel zaterdag 19 als zondag 20 september in Archeon. Op beide dagen is een boekenmarkt. De Schrijvers van de Ronde Tafel voorzien - natuurlijk - hun eigen boeken van een handtekening.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design