Shortlist Thea Beckman Prijs 2024

Shortlist Thea Beckman Prijs 2024

28-05-2024

Ieder jaar reikt Museumpark Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Naast de volwassen jury is er ook een kinderjury. Deze reikt De Jonge Beckman uit, de prijs voor het beste historische jeugdboek volgens de lezers zelf. Een panel van twaalf enthousiaste kinderen leest deze shortlist en maakt daaruit een eigen keuze voor een winnaar. Emmy Stevens begeleidt deze jury. 

De winnaar van de Thea Beckman Prijs ontvangt € 1.250,- van Archeon en ook de winnaar van de Jonge Beckman ontvangt € 1.250,-.

Afwisselend worden boeken voor jonge en voor oudere lezers bekroond. In 2024 bekroont de jury werk voor jongeren t/m 12 jaar. In mei maakte de jury de longlist van twaalf genomineerde boeken al bekend. De jury is nu tot de volgende keuze voor de shortlist gekomen (op alfabetische volgorde auteur):

Nienke Berends – Aaf graaft door

Clavis, februari 2023

Arend van Dam – De ware geschiedenis van Dancing Buffalo

Van Holkema & Warendorf, aug 2023

Linda Dielemans – Koningsspel

Leopold, oktober 2023

Henna Goudzand Nahar – Suikerland

Querido, april 2023

Edward van de Vendel & Anousch Elman – Misjka  

Querido, augustus 2022

Zindzi Zevenbergen/Hedy Tjin – De reis van Manie Schaafijs

De Harmonie, juni 2023

 

Bij deze zes titels worden door studenten van de Willem de Kooning Academie korte animatiefilms gemaakt. 

Meedoen in de jury van De Jonge Beckman? Dat kan door naar een plek in de jury te solliciteren. Kinderen van 8 tot en met 12 jaar kunnen via deze pagina zich opgeven, vóór 19 juni 2024. De Thea Beckman Prijs jury stelt in samenwerking met Emmy Stevens de Jonge Beckman jury samen uit de inzendingen. Uiterlijk 1 juli 2024 krijgt iedereen bericht hierover.

Als jurylid lees je alle zes de boeken van de shortlist en je houdt bij wat je wel en niet aanspreekt in de boeken. Je ontvangt hiervoor een werkboek. In een gezamenlijk overleg na de zomervakantie bepaalt de jury wie de Jonge Beckman Prijs krijgt. De Jonge Beckman jury is natuurlijk aanwezig bij de uitreiking. Als dank voor je inspanningen krijg je de (e)boeken van de shortlist en een boekenbon, beschikbaar gesteld door de Kinderboekwinkels Nederland.

Op zaterdag 14 september wordt zowel de Thea Beckman Prijs 2024 als de Jonge Beckman 2024 in het Archeon uitgereikt. De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn dat hele weekend in het Archeon aanwezig.

De jury bestaat uit Hubert Slings (voorzitter), Liselotte Dessauvagie, Rutger van Driel, Inge Mooiman, Monique Veldman en Moniek Warmer.

Thea Beckman Shortlist 2024.png

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design