Romeins weekend in Albaniana

Romeins weekend in Albaniana

14-08-2022

Zaterdag en zondag wordt het winkelgebied rond het Rijnplein, plus winkelcentrum De Aarhof, van 12.00 tot 17.00 uur door verschillende groepen Romeinen bezet, zaterdagavond dineren zij op het Thorbeckeplein.

Er zijn soldaten, gladiatoren, ambachtslieden en burgers in hun kampementen die demonstraties geven. Daarnaast zijn er museale presentaties door Vicus aan de Rijn, Museumpark Archeon en Restauratiewerf Zwammerdam. Er zijn ook Romeinse games, een expositie van Verfstreken, spellen voor kinderen en volwassenen en er zijn rondvaarten met een boot vanaf het Rijnplein.
De Romeinse soldaten van Legio II Augusta, Legio X Gemina, Fectio en Pax Romana presenteren hun uitrusting en zij laten tactische formaties zien tijdens de dagelijkse shows. Daarna paraderen zij door het Stadshart van het Rijnplein richting Thorbeckeplein en vice versa. De gladiatoren, het zijn dames, raken in dagelijks twee keer in een bloederig gevecht verzeild in de arena op het Rijnplein. De burgers laten hun dagelijkse werk zien en er is een ambachtenmarkt.

Het spectaculaire Romeins Weekend is het meer dan waard om een bezoek aan te brengen. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende organisaties en overheden, onder meer provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn, centrumwinkeliers en horecaondernemers (VOC), PReT, Museumpark Archeon, RomeinsAlphen.nl en #AlphenLinkt.

Romeinse stadswandeling
Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Pleisterplaats Albaniana stadswandeling gelanceerd. In het Alphense Stadshart is een wandeling samengesteld langs plekjes waar het Romeinse verleden onverwacht opduikt en waar veel te vertellen is over het Romeinse verleden, zoals over castellum Albaniana, het kampdorp, de Rijn en de woeste veengebieden. De brochure is verkrijgbaar bij Het Brugwachtertje, VVV Alphen en De Vergulde Wagen.

Limes Classic - Fiets mee in het spoor van de Romeinen 
Tijdens het Romeins Weekend wordt ook de Limes Classic gereden. Dit jaarlijkse fietsevenement gaat met vijf verschillende routes van 37,5 tot 225 km door het Romeinse grensgebied, de Nedergermaanse Limes. Start en finish zijn bij castellum Nigrum Pullum in Zwammerdam. Meer info en inschrijven via https://hollandselimesclassic.nl/

Varen en speuren speciaal voor Alphense scholen 
Op vrijdag 2 september is er een speciaal programma voor scholen. Vanaf 09:00 uur vaart de rondvaartboot de gehele dag meerdere keren met: een gids, een Romein van Museumpark Archeon en en troubadour. Na afloop kunnen de kinderen nog meedoen aan een speciale speurtocht door het Albaniana (centrum) van toen. 
Er is nog plaats mail dan even naar: info@archeon.nl 

Limesjaar 2022
In het Limesjaar wordt gevierd dat ook de gemeente Alphen aan den Rijn voortaan deel uitmaakt van de Nedergermaanse Limes. Deze Romeinse grensstreek is door Unesco eind 2021 op de Wereld Erfgoed Lijst geplaatst. Een goede reden om dit te vieren tijdens het spectaculaire Romeins Weekend. Het Stadshart wordt dé Romeinse place to be: Albaniana!

Romeins weekend 2.jpg

Romeins weekend.jpg

 

 

 

Meer lezen?

  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman
  • Koningin Juliana bij Zwammerdamschepen - 50 jaar
  • Limeskalender maart - juni 2024
  • Archeon in de Telegraaf!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design