Romeinen week in Museumpark Archeon

Romeinen week in Museumpark Archeon

23-04-2018

Van 28 april t/m 6 mei vieren we in Archeon de Romeinen week! De Romeinse burgers en soldaten uit onze nederzetting Trajectvm ad Rhenvm hebben een Romeins programma samengesteld.

Tijdens de Romeinen week zijn er vele extra activiteiten op het park. Word ook een echte gladiator, doe mee met het exerceren en de Romeinse massage. De re-enactmentgroep Legio Secvnda avgvsta heeft hun kamp opgeslagen in Archeon. Breng een bezoek aan hun kampement en zie hoe er werd geleefd in de Romeinse tijd. Bekijk ook de latrina, de Romeinse Domus en doe mee met de Romeinse rondleiding. Afsluitend is er een spectaculaire gladiatorengevecht in de Arena. 

Sport en spel
Een Romeinse wedstrijd van de krachten voor ieder die zich hierin durft te wagen. Op het forum in Trajectum ad Rhenum zal goed getraind worden! Je gaat aan de slag met 3 Romeinse spelonderdelen: speerwerpen, verspringen en Follis Pugilatorius (Romeins Vuistbal, teamspel). Win jij van de Romeinen?

Romeinse sport demonstratie
Kom kijken naar een typisch Romeinse sportwedstrijd: Harpastum. De Romeinen van Trajectum ad Rhenum zullen hun uiterste best doen om te overwinnen en er echt een spektakel van te maken. Wie ga jij toejuichen? 
Romeinse sport demonstratie is alleen in het weekend (28 en 29 april en 5 en 6 mei).

Harpastum is een balspel dat werd gespeeld door de Grieken en door de Romeinen. Er zijn niet heel veel regels over dit spel bekend, maar het spel is het beste te vergelijken in een combinatie van hedendaagse sporten als Rugby, American Football en Basketbal. 
Tijdens het spel spelen twee teams tegen elkaar met hetzelfde aantal spelers. Echter hadden deze teams geen vaste aantal spelers. Een team kon bestaan uit 5 personen, maar bijvoorbeeld ook uit 20. Ook over de oppervlakte van het speelveld is er niet heel veel duidelijk. 
Het doel van het spel was om de bal aan de kant van de tegenstander te krijgen, of in het mandje van de tegenstander te krijgen. Na verloop van tijd stopt het spel en wint het team met de meeste punten. 

Zwammerdam restauratiewerf
Bezoek de Zwammerdam Restauratiewerf in Archeon en zie hoe de Romeinse schepen worden gerestaureerd. Het eerste schip dat weer in elkaar wordt gezet is de Zwammerdam 2, een vrachtschip van 22 meter lang. De werkzaamheden zullen ruim een jaar duren en zullen worden uitgevoerd in de Romeinse Restauratiewerf Archeon. In de restauratiewerf is ook een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse limes en de restauratie.
De Romeinse Kano 5 is al te bewonderen in het Romeins Museum. Kano 5 is een exemplaar met gaten in de wanden van de boot om de vissen levend te kunnen vervoeren.
Het doel is om deze schepen weer terug te geven aan het publiek in het nieuw op te richten Nationaal Romeins Scheepvaart Museum, bij Archeon, in het kader van de Limes Unesco Wereld erfgoednominatie.
De restauratie van de Zwammerdamschepen is altijd toegankelijk voor het publiek tijdens openingstijden van Museumpark Archeon.

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Nationale Nachtvlinder Nacht 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design