De Romeinen komen naar Museumpark Archeon

De Romeinen komen naar Museumpark Archeon

21-07-2017

Internationaal Romeins Festival van 30 juli t/m 12 augustus

Twee weken lang staat Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn in het teken van de Romeinen. Het jaarlijkse festival is dit jaar van 30 juli tot en met 12 augustus. Dan wordt het Romeinse stadje Trajectum ad Rhenum ingenomen door Romeinse legionairs met in hun kielzog hun vriendinnen, kinderen, ambachtslieden, slaven en gladiatoren.

De leden van de Brits-Nederlandse groep Legio Secvnda Avgvsta, The Antonine Guard uit Schotland en Legio Secvnda Consvlaris uit Italië laten levensecht zien hoe het er in het Romeinse leger aan toe ging. Zij hebben compleet ingerichte kampen, laten zien hoe hun soldaten werden getraind en geven een inkijkje in de samenstelling van een Romeins leger. Net als de deelnemende groepen kwamen in de Romeinse tijd, tweeduizend jaar geleden, de Romeinse soldaten ook uit heel Europa.

 

Dagelijks leven

Natuurlijk is er ook veel te zien uit het dagelijks leven van gewone Romeinen. De reconstructies van het Romeinse badhuis uit Heerlen, de Romeinse tempel uit Elst, Romeinse woningen uit Voorburg, een Romeinse herberg en een Romeinse muur worden altijd ‘bewoond’ door medewerkers van het museumpark.
Tijdens het festival krijgen zij gezelschap van veel vrouwen, kinderen, slaven en ambachtslieden. Dan is er onder meer een Romeins legerkamp; een Romeins café voor de soldaten en hun aanhang; er is een vrouwenverblijf; er is een onderkomen voor de gladiatoren en nog veel meer…Het wordt veertien dagen genieten van harige mannenbenen onder zo’n Romeins soldatenuniform, elegante dames liggend in hun boudoir, slaven die vieze klusjes opknappen, stoere gladiatoren en veel ‘types’ uit verre landen…

Roman Night

Museumpark Archeon is tijdens het Romeins Festival op zaterdag 5 augustus ook in de avonduren open. Dompel jezelf onder in het Romeinse nachtleven met een levendig straatbeeld inclusief echte Romeinse kraampjes, straattheater en exerceren in het Romeinse leger. De Roman Night is voorbij na een spectaculair gladiatorengevecht in de schemering.
Voor wie dat wil staan vanaf 18.00 uur de drankjes klaar voor een compleet Romeins aanligdiner met het nodige vermaak. Er is voor iedere gast een Romeinse outfit. Na afloop kan de Roman Night worden bezocht inclusief een spectaculair gladiatorengevecht. Reserveren is nodig en kan online.

 

Romeins Museum

In het Romeins Museum naast de entree van het museumpark ligt de nadruk op de Romeinse periode in Zuid-Holland. Alphen aan den Rijn, de locatie van Museumpark Archeon, lag langs de Romeinse noordgrens. Daarom zijn de Schepen van Zwammerdam ook in Archeon ondergebracht. Een van de schepen, een visserskano, is al te zien in het museum. De andere schepen worden binnenkort gerestaureerd.

Meer informatie over het Romeins Festival staat op www.archeon.nl/nl/agenda/romeins-festival

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design