Romeinen in Archeon!

Romeinen in Archeon!

27-07-2015

De spectaculaire voorstelling Boudica wordt op zaterdag 8 en zondag 9 augustus vanaf 20.30 uur opgevoerd in de Romeinse Arena van Archeon in Alphen aan den Rijn. De voorstelling wordt gespeeld door Vrienden van Archeon Theater en Legio Secvnda Avgvsta tijdens het Groot Romeins Festival dat van 3 tot en met 15 augustus in Archeon is.

Boudica

‘Boudica’ is de waargebeurde geschiedenis van de Britse koningin van de Icenen die moedig weerstand biedt aan de Romeinen die haar land onder de voet lopen. De Romeinse historicus Tacitus vertelt hoe Boudica er toe komt om als aanvoerder van de Keltische legers de strijd aan te gaan. En te verliezen…

Goden als Mars en Venus én Tacitus dus, vertellen het verhaal. Boudica, haar dochters, haar leger en de Romeinen spelen hun rol. De tragiek – en het bloed – spat van de zandvloer en er is muziek. Spectaculaire vechtscenes, vernederingen en overwinningen, tragiek en heroïsche daden. Allemaal in de met fakkels verlichte Romeinse Arena in Archeon.

Boudica is de opvolger van het zeer succesvolle Spartacus. Deze voorstelling werd in 2013 en 2014 in een uitverkochte Arena opgevoerd. De voorstelling is op zaterdag 8 augustus en zondag 9 augustus. Tevens zijn op beide dagen voorafgaand aan de voorstelling Romeinse aanligdiners in de Romeinse Herberg.

Romeins Festival

Het leven langs de Limes, de grens van het Romeinse Rijk, biedt veel kansen. Er wordt gebouwd en er wordt gehandeld. De lokale economie bloeit. Is de inheemse bevolking daar blij mee? Dat niet. Zij spreken over slavernij. Aldus de Romeinse politicus Plinius. De Romeinse historicus Tacitus doet er nog een schepje bovenop: ‘Hier kom je alleen indien het je vaderland is’.

Gelukkig denken de Romeinen van Legio Secvnda Avgvsta er heel anders over. Zij komen elk jaar naar Archeon voor het Groot Romeins Festival. Dit jaar staan de eerste twee weken van augustus helemaal in het teken van de Romeinen!

Romeins leger

Er zijn een heleboel Romeinse officieren, soldaten en hulptroepen. Mét een compleet legerkamp en  heel veel Romeinse spullen. De Romeinse legionairs zetten een groot kampement neer met officiersverblijven en legertenten. Een groep Kelten heeft een ‘eigen’ onderkomen. Zij dienen bij de Romeinen, maar behouden hun eigen cultuur. De soldaten geven dagelijks demonstraties in de Arena. Zij presenteren hun vaardigheden in hun kamp.

Romeinse burgers

Vrouwen moeten vaak in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als caféuitbater, als vroedvrouw en zelfs als gladiator. Sommige vrouwen hebben geluk: zij komen uit een rijke familie. Tijdens het Festival worden ambachten gedemonstreerd, er worden vaardigheden getoond en er zijn bijvoorbeeld een hospitaal en een eethuis.

Expositie Archeologiehuis

De grens rond het Romeinse Rijk loopt dwars door Nederland. Deze grens, de limes, wordt in 2020 voorgedragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst. In het kader van deze voordracht is in het Archeologiehuis (naast Archeon) een nieuwe expositie ingericht.

De expositie gaat over de aanleg van het Kanaal van Corbulo en het ontstaan van de stad Forum Hadrianum, tegenwoordig beter bekend als Voorburg. De Romeinen leggen zowel wegen aan als waterwerken.

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design