Riddertoernooi

Riddertoernooi

07-09-2022

Met het overlijden van de Hollandse graaf Willem IV in 1345, begonnen in Holland de Hoekse en Kabeljauwse twisten, die tot ver in de vijftiende eeuw duurden. Het conflict begon als een strijd om de hoogste macht in het graafschap. Die was na het overlijden van Willem IV niet duidelijk geregeld. Willem werd opgevolgd door zijn zus, Margaretha van Beieren, maar ook haar zoon, Willem V, kreeg bestuurlijke macht. Dit leidde tot spanningen en mondde in 1349 uit in een oorlog tussen beiden. 

De aanhangers van Willem V werden Kabeljauwen genoemd, waarschijnlijk omdat in het Beierse familiewapen blauwe ruiten zaten, die deden denken aan schubben van een vis. Margaretha’s aanhangers werden vervolgens Hoeken genoemd, omdat men met een ‘hoek’ (haak) een kabeljauw ving. 

Afgevaardigde ridders van de Hoeken en Kabeljauwen komen naar Archeon om het geschil uit te vechten met het riddertoernooi. Wie steun jij in de strijd? Word je een Hoek of Kabeljauw? 

Word zelf ook ridder! 
Alle ridders en jonkvrouwen kunnen zich laten opleiden tot een echte ridder: nadat zij hebben getoond dat zij kunnen zwaardvechten, hoffelijk en creatief zijn, kunnen boogschieten en schrijven met een veer ontvangen
de ridders en jonkvrouwen een échte oorkonde en die mee mag naar huis!

Meer lezen?

  • Archeon in de Telegraaf!
  • Ouderwets support bij 20 van Alphen
  • Nieuwsbrief Vier het voorjaar
  • Vernissage tentoonstelling ‘There is No Planet B’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design