Prehistorisch weekend

Prehistorisch weekend

29-08-2017

Op zaterdag 2 en zondag 3 september is het prehistorisch weekend in Archeon. Ga mee op reis: héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars. Hier maak je kennis met de jager en ontdek je hoe zij leefden. In de mooie mesohut zie je hoe men vroeger woonde. Daarna ga je door naar de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd. Tijdens het prehistorisch weekend zijn er vele extra demonstraties en activiteiten. 

   

De prehistorie is vaak onderbelicht in de geschiedenis, omdat deze periode zich afspeelt voor het begin van de geschiedschrijving. We weten dus niet altijd hoe mensen toen leefden, welke tradities en gewoontes ze hadden, wat ze geloofden of waarom. Maar veel dingen weten we juist wel, dankzij de voorwerpen en andere resten die ze hebben achtergelaten. Tijdens het Prehistorisch weekend laten we zien hoe wij denken dat mensen toen leefden.  

Als je dit nu leest, kan je iets dat ze in de prehistorie nog niet eens bedacht hadden: lezen en schrijven. We gaan er vanuit dat ze wel met elkaar communiceerden via taal, maar hoe dat precies ging weten we niet. Wel hebben de mensen toen allemaal sporen achtergelaten waaruit we kunnen afleiden hoe ze huizen bouwden, het land bewerkten, wat ze aten en wat ze droegen. Tijdens dit weekend kan je zien hoe het er aan toe ging, duizenden jaren geleden! 

Extra demonstraties en activiteiten

In de Steentijd worden dieren gevild. Er worden demonstraties gegeven over het leerlooien. Daar kunnen weer mooie kleren van gemaakt worden. 
Bij de eerste boeren kunnen ze al brood maken, dat mag je zelf ook uitproberen. Ook worden er aardewerken potjes gemaakt, het gereedschap is wel nog altijd van vuursteen. Hoe werd dat eigenlijk gemaakt?
Bij de Bronstijd kunnen ze al metaal bewerken, daar brandt de oven om het brons te kunnen gieten. Daar worden weer mooie sieraden van gemaakt, ook dat mag je zelf proberen.
Bij de IJzertijd kan je proberen met een vuurslag en vuursteen vuur te maken, dat is nog best lastig! Ook wordt de wol hier volgens de authentieke wijze geverfd. 

Overal zijn onze prehistorische voorouders druk met eten bereiden en zich voorbereiden op de lange, koude winter. Ze kunnen je hulp goed gebruiken, misschien mag je het dan ook proeven als het klaar is!  

Lees meer op https://www.archeon.nl/nl/agenda/prehistorisch-weekend.html 

Meer lezen?

  • Terugblik Grijze Jager Dag 2023
  • Nieuwsbrief van Archeon
  • Nieuwe tentoonstelling: Strijd in de graventijd
  • 100 jaar Rotary in Nederland gevierd in Museumpark Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design