Prehistorisch Weekend Archeon

Prehistorisch Weekend Archeon

31-08-2015

Natuurlijk is het in Archeon elke dag volop prehistorie want van de steentijd tot de ijzertijd wordt het dagelijks leven van jagers, boeren en ambachtslieden getoond. Maar tijdens het prehistorisch weekend op zaterdag 5 en zondag 6 september doen we er een schepje bovenop! Er zijn vele extra demonstraties en activiteiten van prehistorische praktijken. Kom ervaren hoe men leefde in de prehistorie, in Archeon!

Brons en IJzer

In de prehistorie kenden de mensen nog geen schrift. We kunnen dus niet teruglezen hoe zij het dagelijks leven hebben ervaren. Maar omdat er veel voorwerpen uit de prehistorie zijn teruggevonden hebben we toch een beeld van hoe de mensen toen geleefd hebben. We hebben het dan vaak over de steentijd, toen men vooral met steen werkte, of over bijvoorbeeld de bronstijd en ijzertijd. Er worden dan ook tijdens het prehistorisch weekend demonstraties gegeven door specialisten op het  gebied van bronsgieten of ijzerwinning. Je kan zien hoe een vormeloze steen een bijltje wordt, of hoe gesmolten brons veranderd in een stuk gereedschap, een mes of een wapen.

De sjamaan uit de prehistorie

De sjamaan zal ceremoniën uitvoeren waarin de bezoekers zelf kunnen deelnemen. Reizen door een labyrinth van verleden, heden en toekomst onder begeleiding van trommels en verhalen vol humor en wijze levenslessen.

Jagen en eten in de prehistorie

De jagers demonstreren hoe valstrikken werden gemaakt en hoe men ging jagen om aan voedsel te komen. Bezoekers kunnen een broodje bakken aan een stok, proeven hoe een meelworm smaakt en kijken en proeven van de vis die bereidt wordt in een kuil. Natuurlijk moeten de bezoekers eerst leren vuur maken. Kunst en muziek Muren en stenen werden beschilderd met oker, iedereen kan hier aan meedoen en als dit klaar is gaan we allemaal lekker muziek maken met steentjes, stokken, trommels en nog veel meer.

Gooien met modder en lekker lemen

De muren van de boerderijen in de prehistorie moeten jaarlijks weer winterklaar worden gemaakt. Dit gebeurd met leem en lekker met je handen. Kom ook meehelpen en maak je handen maar eens lekker vies.

Blotevoetenpad

In de prehistorie is een pad wat bestaat uit verschillende materialen o.a.. klei, grint, hout, keien, boomstammen en schelpen. Als je hier je schoenen uittrekt voel en ervaar je extra goed hoe het is om op blote voeten te lopen.

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design