Paasweekend

Paasweekend

03-04-2019

19 t/m 22 april 2015 - Tijdens de Paasdagen trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van de Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Geniet ook van een heerlijke paasbrunch. En als afsluiting van de dag vindt het spannende gladiatorengevecht plaats.

Goede Vrijdag
Op 19 april kan men in het middeleeuws Klooster genieten van de lijden gezangen die bij de 14e-eeuwse viering van Goede Vrijdag behoren. Het koor van de minderbroeders geeft met deze uitvoering een indruk van de religieuze beleving van de Goede Vrijdag door de poorters in een middeleeuwse samenleving. Het door de broeders gezongen passieverhaal volgens Johannes staat centraal in de uitvoering. Daarnaast worden er enkele gregoriaanse liederen uit de passietijd ten gehore gebracht om 14:30 en 17:00 uur.

Allemansend
Van 20 t/m 22 april heeft de bemanning van De Jonge Kraai haar schepen op het droge getrokken in het middeleeuwse stadje Gravendam. De zeelui van Allemansend laten de 17e-eeuwse realiteit van het zeemansbestaan zien in hun kampement. Om 14:00 en 16:00 uur geven de zeelui demonstraties met de musket en zwartkruit.

Paasprocessie
Op 1e en 2e Paasdag trekken de broeders in processie door Gravendam om symbolen van het Paasfeest, vuur en water, bij de poorters van de stad te brengen. Zij zingen daarbij Paascanciones van rond het jaar Onzes Heren 1350. Volwassenen en kinderen kunnen in historische kleding met vlaggen en gildevaandels deze optocht luister bij zetten. De optocht vertrekt rond 13:00 uur vanaf het klooster.

Paasbrunch
Naast al deze activiteiten is er op 21 en 22 april een Paasbrunch met gratis entree tot het park. De kinderen kunnen paaseieren verven en eieren zoeken in het doolhof. De troubadour zorgt voor vertier en vermaak en voor de kinderen is een speciaal knutselprogramma.

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design