Opening tentoonstelling LICHT, Ikonen van vroeger en nu

Opening tentoonstelling LICHT, Ikonen van vroeger en nu

26-06-2017

In Museumpark Archeon is tot en met 1 oktober de expositie 'LICHT, ikonen van vroeger en nu'. De expositie is ingericht in het middeleeuwse Koopmanshuis. De circa tachtig ikonen en schilderijen vertellen samen het hele verhaal uit de bijbel. Hart van de expositie is de Collectie Gerritse. Veel ikonen worden voor het eerst tentoongesteld.

De directeuren van Archeon, Jack en Monique Veldman, zijn bijzonder trots op de expositie: "Het thema past heel goed bij wat wij in het museumpark willen bereiken: onze gasten en bezoekers betrekken bij het levende verleden van ons land. In de tentoonstelling is werk te zien van de hedendaagse ikonenschilders Jan Verdonk, Piet van der Heide, Krijntje Oskam en Paul Brenninkmeijer. Het hart van de expositie is echter de unieke collectie van de familie Gerritse."

Ikonen moeten aan zorgvuldig bewaarde tradities voldoen. Zodra een schilder hiervan afwijkt, maakt hij een schilderij met als inspiratie een traditionele ikoon. Daarom is er geen verschil in de afbeeldingen die antiek zijn en die nieuw zijn. Het is overigens uniek dat zowel zeventiende-eeuwse als hedendaagse ikonen in één expositie te zien zijn.

Ikonen worden geschilderd op een houten paneel, bekleed met linnen. De temperaverf wordt op traditionele wijze gemaakt van ei, olie en pigment. Ook zijn er kleine koperen en bronzen draagikonen met geschilderd reliëf.
Door ikonen worden feestdagen, heiligen, martelaren, engelen en vooral Christus en de Moeder Gods Maria onder de aandacht gebracht. Daarnaast hebben ikonen soms een beschermende functie in huis of op reis. De ikoon is een zeer oude en authentieke manier van lofprijzing afkomstig uit de Byzantijnse, en daarmee oosters christelijke, traditie. Zo’n beetje alle feestdagen van heiligen zijn in de expositie te zien.

"Mensen vinden 'oud' vaak mooi. De waarde van een ikoon zit echter niet in het antieke. Het gaat juist om de persoonlijke betekenis. Elke ikoon heeft mensen geïnspireerd en elke ikoon heeft gebeden verhoord", vertelt Désirée Krikhaar, kunsthistoricus en conservator van het Catharijneconvent in Utrecht, die de expositie heeft samengesteld. "Een ikoon verspreidt als het ware licht."

De expositie is zaterdag 24 juni geopend door wethouder dhr. C.J. (Kees) van Velzen in bijzijn van de hedendaagse schilders. In het kader van deze bijzondere expositie worden lezingen, demonstraties en workshops gegeven. De eerste lezing wordt op 9 augustus gegeven door ikonenschilder Piet van der Heide.

Meer informatie over de tentoonstelling, de schilders, ikonen en het verdere programma lees je op www.archeon.nl/nl/LICHT-Ikonen-van-voeger-tot-nu.html

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design