Onthulling Bronzen maquette van Castellum Albaniana

Onthulling Bronzen maquette van Castellum Albaniana

27-10-2023

De bronzen maquette van het eerste houten Castellum Albaniana staat nu op de originele vindplaats, het Rijnplein. De reconstructie van het Romeinse Castellum is donderdag 26 oktober feestelijk onthuld door de wethouders Anouk Noordermeer, Gerard van As en Relus Breeuwsma.

Foto maquette met Wethouder - klein.jpg

De maquette is een mooi resultaat van het zichtbaar maken en het versterken van de Limes beleving in het Alphense centrum. Ook wordt gelijk een directe verbinding gelegd met Archeon want hier is de Alphense Castellum poort van Albaniana en de Romeinse muur in het echt te bewonderen.

Kunstenaar Mark van der Aa heeft de bronzen maquette gemaakt en Archeoloog Julia Chorus, die destijds ook bij de opgravingen aanwezig was, heeft het onderzoek naar het Castellum uitgevoerd. 

Foto maquette met Mark van der AA.jpg

Alphen aan den Rijn – Wereldstad aan de Limes
De Neder-Germaanse Limes erkend als UNESCO Werelderf-goed is een belangrijk cultuurhistorisch en archeologisch thema in de gemeente Alphen aan den Rijn. De gemeente heeft daarom ook de ambitie uitgesproken om hier extra aandacht aan te geven en de Limes boven de grond zichtbaar te maken. In de komende jaren worden hiervoor met verschillende initiatieven uitgewerkt en activiteiten in gang gezet.

Foto maquette met monique.jpg

Bronzen maquette van Castellum Albaniana   
Stadsgids Ton Dalman heeft de gemeente een aantal jaren geleden benaderd om een maquette maken zodat men het verhaal van o.a. de stadsgidsen kan verlevendigen. Want juist op de plek van het Rijnplein heeft het Alphense Castellum gestaan. 

In Archeon is een levensgrote versie van de muur van Castellum Albaniana te bewonderen. Deze muur is zelfs te beklimmen door de bezoekers waarbij zij een mooi uitzicht krijgen over het Romeinse gedeelte van het park. 

romeinse tijd-PLEUN BOEK DEF (11 van 12).jpg

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design