Napoleon in Archeon op 29 en 30 oktober

Napoleon in Archeon op 29 en 30 oktober

25-10-2016

In het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 oktober vindt het Napoleonweekend plaats bij Archeon. Zo’n 300 burgers en soldaten van de Napoleontische Associatie der Nederlanden (N.A.N.) zullen de bezoeker vermaken.

1814, door het hele land zijn de Fransen op de vlucht. De Fransen trekken zich terug in hun vestigingen. In het dorp Gravendam is nog een Frans mars detachement gelegerd.  De Franse commandant zit met zijn handen in het haar. De Geallieerden zijn onderweg en hij moet voorkomen dat hij met zijn troepen wordt ingesloten. De vijand is echter niet zijn enige zorg, de soldaten zijn al een lange tijd niet betaald en dreigen te muiten. De dorpsbewoners worden onrustig nu de bevrijding dichterbij komt. Wat zal de commandant doen om de orde te bewaren? Zal Gravendam in Franse handen blijven?

Bezoekers kunnen het weekend van 29 en 30 oktober bij Archeon kennismaken met het echte leven van soldaten en burgers uit de tijd van Napoleon, het jaar 1814. Een schitterend tafereel waarin het leven uit de 19e eeuw tot leven komt.

Activiteiten en demonstraties

De soldaten en burgers van de N.A.N. zullen de bezoekers vermaken met allerlei activiteiten en demonstraties. De soldaten voeren exercities uit, krijgen soldij uitbetaald, er vinden inspecties plaats van de troepen en men maakt zich gereed voor vertrek naar huis. Ook zijn er tijdens dit weekend bij Archeon diverse schietdemonstraties met zowel musketten als met kanonnen.  Daarnaast zullen de soldaten en burgers koken, spelen en dobbelen in de Herberg.

Exerceren

Tijdens het weekend zijn de honderden soldaten gekleed in hun mooie kleurrijke uniformen, hierin zullen zij exerceren. Met deze legers trokken vele burgers en zelfs gezinnen mee. Ambachtslieden die de soldaten verzorgden, reparaties uitvoerenden en die de manschappen ten diensten stonden.

Alle leden van de N.A.N. staan bekende om hun traditiegetrouwe optreden. Tot in de kleinste finesses heeft men onderzoek gedaan naar de leefwijze omstreeks de 19e eeuw. De N.A.N. behoort tot het grootste levende geschiedenis gezelschap van Nederland. Zij staan bekend om hun perfectie in onderzoek en uitvoering van de geschiedenis.

Meer lezen?

  • Archeon ontvangt erepenning Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design