Museumweek - Ons Echte GOUD

Museumweek - Ons Echte GOUD

20-04-2016
Museumweek - Ons Echte Goud – Het Alphense Zwaard
 
Een van de ‘gouden’ objecten uit de collectie een zwaardblad met ingelegde inscriptie. Het gevest is afgebroken, waarna het in de rivier is geworpen.
 
Het zwaard is gevonden tijdens een archeologische opgraving in het centrum van Alphen aan den Rijn. Aan beide zijden van het blad staan lange series letters, ingelegd met zilver in het stalen zwaard. Dit zien we wel meer bij zwaarden uit deze periode, en de inscriptie lijkt dan ook erg op soortgelijke vondsten in bijvoorbeeld Zweden, Duitsland, Frankrijk en Polen.
 
Door de tekst te vergelijken met deze andere zwaarden kon in 2014 achterhaald worden dat een deel van de tekst waarschijnlijk verwijst naar Sint Maarten. Het zal een kostbaar bezit zijn geweest, maar van wie, dat weten we niet. Wie helpt ons de tekst te ontcijferen?
 
Een translitteratie loopt als volgt:
+BENEDOXOFLISSCSDRRISCDICECMTINIUSCSDNI+
+DIOXMTINIUSESDIOMTINIUSCSDICCCMTDICIIZISI+
 
In Museumpark Archeon zijn replica’s van zwaarden uit deze periode te bekijken, maar ook te hanteren. In de middeleeuwen worden regelmatig zwaardvechtlessen gegeven aan jong en oud. Een oude traditie van zwaardvechten, opgetekend in middeleeuwse manuscripten, herleefd in Archeon!
 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design