Museumweek - Ons Echte Goud - Koperen Hanzeschotel

Museumweek - Ons Echte Goud - Koperen Hanzeschotel

23-04-2016

De Hanze, het verbond van handelssteden dat in de late Middeleeuwen ontstond, heeft niets te maken met deze schotel. Hij is gemaakt rond 1200 en werd waarschijnlijk gebruikt als wasbekken. De binnenkant is kunstig versierd met afbeeldingen van het verhaal over Pyramus en Thisbe.

Dit verhaal, dat in de Middeleeuwen erg populair was, gaat over twee geliefden die afspreken in het woud. Thisbe, het meisje, komt als eerste aan maar wordt verrast door een leeuw. Zij vlucht voor het dier, maar omdat deze net een hertje heeft verschalkt, heeft hij geen interesse in het meisje. Wel laat zij haar hoofddoek vallen, waar de leeuw – met bebloede bek – nog even aan snuffelt. Op dat moment komt Pyramus aan en ziet nog net de leeuw het woud weer in verdwijnen. Bij het zien van de bebloede hoofddoek gaat hij uit van het ergste en stort zich op zijn zwaard. Thisbe komt terug om haar geliefde te zien, maar vind alleen zijn ontzielde lichaam. Daarop berooft zij ook zichzelf van het leven.

Deze oudere versie van Romeo en Julia was ook bij Shakespeare bekend: hij verwijst ernaar in A Midsummer Night’s Dream. In de Middeleeuwen zou deze schaal bijvoorbeeld bij een koopman in huis hebben kunnen staan. In Archeon staat er een soortgelijke schaal in het mooi versierde Koopmanshuis, waar gasten hun handen in kunnen wassen.

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Vier het voorjaar
  • Vernissage tentoonstelling ‘There is No Planet B’
  • Romeinse Valentijnsdag 'Lupercalia'
  • Archeon voor de 10e keer op rij Green Key!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design