Menu Pannenkoekenhuis bekend

Menu Pannenkoekenhuis bekend

07-04-2015

Voorgerecht:
Oerbrood met kruidige boter € 3,95
Soep van Broeder Gardiaan - Linzensoep met room € 5,95
Salade Jan Brugman - Geitenkaassalade € 8,25
Carpaccio Broeder Kellenaar € 12,95

Kindergerechten speciaal voor de stoere ridders en jonkvrouwen:
Pannenkoek met stroop of suiker 'Alre Kinder' € 5,--
Pannenkoek Sint Nicolaas van Myra – met snoepjes en zoetigheid € 6,50
Patat met biologische mayonaise 'Arm maar gelukkig' € 4,50

Pannenkoeken 
Pannenkoek Sint Franciscus – naturel € 8,50
Pannenkoek Sint Antonius – met spek € 9,50
Pannenkoek Ugazo van Cavarga – met kaas € 9,50
Pannenkoek Adam en Eva – met appel € 9,50
Pannenkoek Sint Amandus – met rozijnen € 8,75
Pannenkoek Sint Petrus – met ui en champignons € 9,95
Pannenkoek Sint Ambrosius – met honing € 8,95

Pannenkoeken Specialiteiten
Pannenkoek Sint Joris – met stoofvlees € 12,50
Pannenkoek Sint Maarten van Tours – met spek,
geitenkaas en honing € 11,95
Pannenkoek Willem van Ruysbroeck – met kip en room € 13,50
Pannenkoek de Verloren Zoon – met Livar varken en tutti frutti € 12,95
Pannenkoek Allerheiligen - onbeperkt pannenkoeken eten € 14,50

Dessert
De wonderbare spijziging
Broodpudding – op originele wijze gemaakt en warm geserveerd € 7,50
Pudding van Sinte Claer – Griesmeelpudding met bessensaus € 6,50
Coupe Clarisse – vanille ijs met een warme saus van chocolade € 7,75
De vogelpreek – kinderijsje speciaal voor de jonge en stoere ridders en jonkvrouwen € 4,95

Pannenkoekenhuis "Het Klooster" - eten bij de broeders

Minderbroeders zijn volgelingen van Sint Franciscus van Assisi. Hij is nu vooral bekend als dierenvriend en voor zijn liefde voor de gehele natuur. Hij leefde arm en hielp de arme en zieke mensen. Hij deelde het weinige wat hij bezat met anderen. Zijn volgelingen trokken rond om mensen te helpen en vestigden zich uiteindelijk in de belangrijke steden in Europa. Op verzoek van de stadsbesturen. Want die konden wel helpers gebruiken in hun groeiende steden. En aangezien ze ook nog veel bidden weet de stad zich iets meer verzekerd van Gods bescherming. De stad bouwde daarom voor hen een klooster en een kerk. In tijden van nood mogen de broeders bedelen om voedsel en drinken in de stad. Hun eten en drinken komt uit de directe omgeving van de stad. De gerechten die wij u voorzetten zijn bereid van biologische producten die in de directe omgeving van Gravendam te vinden zijn. Afkomstig uit het zogenoemde Groene Hart. Het meel is afkomstig van Molen de Eendracht. De broeders brouwen in hun eigen huisbrouwerij een eigen bier.

Het klooster in Gravendam is een reconstructie op basis van gevonden fundamenten (1982-1984) van het Minderbroedersklooster in Dordrecht uit 1350. Gerealiseerd zijn een deel van de kloostergang,de keuken,de refter(eetzaal)en de dormter(slaapzaal), de kruidentuin en het kerkhof. Oorspronkelijk zijn er meer ruimtes en gebouwen geweest, onder meer een kerk.

Minderbroeders zijn de eersten die de mensen over God vertellen in hun eigen taal. Dus niet in het Latijn. Zij konden erg lang preken. Soms wel 5 uur achter elkaar. En de mensen hingen aan hun lippen. Er bestaat nog een spreekwoord van: "praten als Brugman". Brugman was een Minderbroeder, die ontzettend lang kon preken.

In ons Pannenkoekenrestaurant vindt u gerechten die teruggaan naar middeleeuwse recepten. De namen van de gerechten verwijzen naar heiligen en kloosters, die een belangrijk onderdeel waren van de middeleeuwse religie en cultuur. Sporen daarvan zijn nog in de moderne tijd terug te vinden. Waren heiligen in de middeleeuwen belangrijk als voorbeeld voor anderen. Tegenwoordig spiegelen we ons ook graag aan mensen die voor ons een voorbeeld zijn om iets te bereiken.

Laat u het u in deze geest vooral goed smaken!

Meer lezen?

  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes
  • Erepenning voor Museumpark Archeon
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design