Lezing: “DE JOODSE JEZUS” Waarom was de historische Jezus geen Christen maar een Jood?”

Lezing: “DE JOODSE JEZUS” Waarom was de historische Jezus geen Christen maar een Jood?”

06-05-2016

Lezing op woensdag 11 mei 2016 in het Archeologiehuis. Aanvang 20:00 uur, zaal open 19:30 uur
(het museum bij de ingang van Archeon, Archeonlaan 1) In samenwerking met Archeon en het Archeologiehuis Zuid-Holland nodigt de V.V.v.A. u uit voor een interessante lezing door Drs. Jona Lendering auteur en directeur van de organisatie Livius.

“DE JOODSE JEZUS” Waarom was de historische Jezus geen Christen maar een Jood?”

Een van de stuitendste clichés uit het oudheidkundig onderzoek is dat de historische Jezus geen Christen was maar een Jood. De echte vraag is natuurlijk wat daarmee bedoeld kan zijn, want het Jodendom was destijds nogal pluriform. Dat lijkt simpel, maar veel moderne boeken houden vast aan de zwaartepunten uit de Christelijke traditie, en tonen geen Jezus die voor zijn tijdgenoot als Jood herkenbaar zou zijn geweest. 

In deze lezing probeert Jona Lendering daar verandering in te brengen. Hij gaat in op de halachische vraagstukken die Jezus behandeld moet hebben, gebruikmakend van bijvoorbeeld de Dode Zee-rollen. Dat levert een heel andere Jezus op dan we gewend zijn, een die is ontdaan van zijn christelijke bagage.

Over de spreker

Jona Lendering (1964) is historicus. Hij is webmaster van Livius.org en publiceerde diverse boeken, waaronder Israël verdeeld. Hij is momenteel redacteur van Ancient History Magazine.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design