Inwijding Romeinse bijenstal

Inwijding Romeinse bijenstal

06-11-2017

Sinds enkele dagen staat achter de Romeinse tempel in Archeon een reconstructie van een bijenstal uit de Romeinse tijd in Nederland. De bijenstal in Archeon is geïnspireerd op een bestaande stal in Arnhem en op een inspiratieschets van een archeologe uit Groningen.

In 2015 werd door de net opgerichte VVvA Werkgroep Bijenlandschap Groene Cirkels subsidie aangevraagd bij Fonds 1818. Deze aanvraag werd de eerste toekenning van Bijen in de Buurt. De bijenstal bij de Romeinse tempel werd gebouwd door vrijwilligers en stagiaires onder leiding van Peter Litjens. Niek Bosdam van de bouwploeg maakte de ontwerptekening.

Op dinsdag 31 oktober 2017 werd tijdens een netwerkbijeenkomst van Bijenlandschap Groene Cirkels over maaibeheer (Archeon en de gemeente Alphen aan den Rijn waren gastheer) de bijenstal onthuld door het plengen van honingwijn. De plechtigheid werd verricht door Hannie Korthof, programmamanager Groene Cirkels Bijenlandschap namens Bijen in de Buurt, en Peter Litjens namens de VVvA (Vereniging Vrienden van Archeon).

    

Project Bijenlandschap Groene Cirkels
Het Bijenlandschap Groene Cirkels project is met name gericht op het verbeteren van het leefklimaat van wilde bijen, hommels en zweefvliegen. Honingbijen een belangrijke indicator om te meten hoe het gaat met de bij, je kunt immers direct bij de korf zien of er wat mis is. Wilde bijen leven niet in grote groepen waardoor je veel minder informatie hebt over hun welbevinden.

In Archeon hebben honingbijen en hun woningen daarom een belangrijke plaats. Het verhaal over de geschiedenis van deze insecten en de zorg voor de bijen in deze tijd worden getoond en verteld. Onze Archeotolken en vrijwilligers laten zien hoe men zelf, thuis of op hun werk, ook kunnen zorgen voor bijen. In Archeon heeft de honingbij zich inmiddels genesteld in twee bijenstallen in Romeinse tijd, één bijenstal in de middeleeuwen en in een holle boomstam in de prehistorie. De honing wordt niet geoogst uit de bijenstallen in Archeon, deze dient als wintervoorraad voor de bijen. 

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design