Het vlas wordt geoogst!

Het vlas wordt geoogst!

24-07-2016

De mensen in de bronstijd droegen linnen kleding, gemaakt van weefsel van gesponnen vlas. Vlas wordt traditioneel op de honderdste dag van het jaar gezaaid en ontwikkelt zich in honderd dagen tot planten met oogstrijpe stengels. Die zien er wat dor uit, ze lijken op een soort stro. Maar binnenin de stengel zitten lange taaie vezels. Al in de bronstijd was de techniek van het vlasspinnen bekend, en hoe! Onlangs werd bij een opgraving in Engeland (Cambridgeshire) duidelijk dat de bronstijdbewoners ware meesters in het vlas moeten zijn geweest. Hier werden meer dan honderd fragmenten van weefsel en garens aangetroffen, sommige waren zeer grote lappen (mogelijk tot wel 9 m2), die opgevouwen waren. De bronstijders konden draden spinnen die nog dunner waren dan mensenhaar!

Ze verfden het linnen niet, maar bleekten het mogelijk wel met een mengsel van urine en melk in de zon. Ook maakten ze decoratieve patronen met banden met afwijkende weefbindingen of rijen van garenknoopjes of door franje-randen.

Naast vlas werd ook wol gebruikt om te spinnen en... brandnetel! Daarvan krijg je een een heel zacht zijdeachtig weefsel.

Bij de bronstijd-boeren in het Museumpark Archeon kan de boerin niet wachten tot de tijd rijp is voor de oogst. De blauwe bloempjes op de vlasakker verdwijnen, om plaats te maken voor kleine zaadbolletjes. Wie de planten nog wil zien (en de laatste bloempjes), kan komende week terecht in het Archeon (nu met Museumkaart toegankelijk).

Daarna gaat de boerin haar oogst verwerken tot mooi fijn draad, waar ze weer prachtig linnen doek van kan weven.

 

Meer lezen?

  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend
  • Nieuwe voorzitter VVvA: Bert Huisman

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design