Herfstvakantie vol actie

Herfstvakantie vol actie

18-10-2022

Tijdens de herfstvakantie zijn er vele activiteiten in de prehistorie, bij de Romeinen en in de middeleeuwen. Doe mee met vuur maken, word een echte jager of Romein en onderga het exerceren. Bezoek het Romeinse Badhuis en geniet van een Romeinse massage. Volop activiteiten met zwaardvechten, boogschieten en kijk zeker even rond bij de ambachten. Bij de Romeinen worden de Zwammerdamschepen gerestaureerd. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena.

Help, waar zijn mijn schoenen!  - 22 en 23 oktober
Voor de Canondagen, tijdens de maand van de Geschiedenis presenteren wij het thema Schoenen door de eeuwen heen. Dit weekend is het ook het feest van Crispinus en Crispianus, de patroonheiligen van de schoenmaker. De processie van Sint Crispijn staat op het programma in de middeleeuwen waaraan de bezoekers kunnen deelnemen.
Al in de prehistorie hebben onze voorouders schoenen gedragen. Zo heeft Trijntje al echte schoenen gedragen van leer. Allemaal puur natuur want leer was al volop aanwezig en warme wol voor de winter. Bij de Romeinen zijn vele verschillende soorten schoenen voor de dames, heren en voor de Romeinse soldaten echte spikes de Caligae. Bewonder in het Romeinse badhuis de vele verschillende soorten. De klompenmaker is aanwezig en bij de middeleeuwse schoenmaker valt altijd wel iets te poetsen.

Riddertoernooi 22 en 23 oktober
Op het toernooiveld strijden de ridders om de hand van hun jonkvrouw. Een spectaculair toernooi waarbij de 2 middeleeuwse ridders op hun paarden hun spannende gevecht demonstreren op het toernooiveld. 

Smeed weekend - 29 en 30 oktober
Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober is het 'Smeedweekend’ in Archeon. Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de "Archeon smid', die tijdens dit weekend helemaal in de belangstelling staan. Ontdek hoe van oer, erts het ijzer wordt gemaakt in de ijzertijd. 

Van vuursteen werden scherpe voorwerpen gemaakt, zoals messen, bijlen en dissels. Later werden deze voorwerpen gemaakt van brons en daarna van ijzer en staal door smeden. Ook worden demonstraties gegeven met tin en zilver.  Altijd al willen weten waarom je het ijzer moet smeden als het heet is? Doe dan mee met de speciale workshop ijzer smeden in de middeleeuwen waar kinderen leren hoe je ijzer moet smeden.  

abcexerceren.jpg

P21_late-middeleeuwen.jpg

Meer lezen?

  • Archeon ontvangt erepenning Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Nationale bijentelling
  • Ridder in Orde van de Ster van Italië
  • Schots Weekend

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design