Grutte Pier in première

Grutte Pier in première

05-11-2022

De film "Grutte Pier -Leaver dea as Slaef', deel 1 is in Wereld-premiere. 
Mooie beelden zijn in Museumpark Archeon opgenomen, alweer bijna een jaar geleden.  Regisseur Steven de Jong is al meer dan tien jaar bezig met zijn mangum opus: een trilogie over de Friese verzetsheld Grutte Pier. In een rauwe film toont hij hoe deze goedmoedige boer in een wraakzuchtige zwaarddrager verandert. Steven de Jong kennen we natuurlijk van 'De schippers van de kameleon' en 'De hel van 63'.
Grutte Pier is het eerste deel van een trilogie onder de mythische Friese verzetstrrijder. Hoofdrolspeler Milan van Weelden is 2.10 lang en hij speelt de krijger die waanvoorstellingen heeft en het bloed van zijn tegenstanders proeft: 'Hollanders smaken vaak bitter'. In het eerste deel maken we kennis met Grutte Pier als een echte familieman. Hij kan met zijn blote knuist een muntstuk dubbelvouwen maar is super lief voor zijn engelachtige zoontjes en zijn vrouw (Elske de Wall). Als zij vermoord worden is hij uit op wraak en roept hij de Friesen op tot verzet. Door een mooie afwisseling van korte anmiamtiestukken en echte beelden kijken wij geboeid mee en door het gebruik van de Friese taal winnen de dialogen aan geloofwaardigheid. Er vloeit nogal wat bloed en er zijn vele gevechten met zwaarden, speren en pijlen. Wie goed oplet hoort ook eindelijk hoe de Friezen aan hun beroemde uitspraak 'bûter, brea en griene tsiis' komen!

Het zwaard van Grutte Pier is op dit moment te zien in het Fries Museum in Leeuwarden in de tentoonstelling: Vrijheid, Vetes, Vagevuur - de middeleeuwen in het Noorden. Een grote tentoonstelling over de samenleving van het Noorden in de volle en late middeleeuwen. Het zwaard is 2 meter 13 en 6,6 kilo. 

Kijk hier alvast naar de Trailer 

Grutte Pier Leaver dea as Slaef.jpg

GP - Gesmeden zwaard.png


Grutte-Pier_st_16_jpg_sd-high.jpg

Grutte-Pier_st_5_jpg_sd-high.jpg

Zwaard Grutte Pier.jpg

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design