Grote Vikingmarkt in Museumpark Archeon

Grote Vikingmarkt in Museumpark Archeon

24-08-2015

De Romeinen zijn amper uitgezwaaid, of de Vikingen zitten al op de boot. Het laatste weekeinde  van augustus is gereserveerd voor de Vikingen. Er is een grote Vikingmarkt met een druk kampement en er zijn heel veel presentaties en demonstraties. Om de pret compleet te maken is er op zondagochtend een Stoere Vikingbrunch. 

In het weekeinde van 29 en 30 augustus komen Vikingen uit heel Europa naar de grote internationale Vikingmarkt in Museumpark Archeon. Zij verkopen hun goederen, zoals hoeden, jurken, jassen, sieraden, hout- en metaalwerk. Ook laten zij in hun tentenkampen zien hoe deze fraaie gebruiks- en kunstvoorwerpen worden gemaakt.

In Museumpark Archeon staat het dorpje Dorestad, zoals het er in de tijd van de Vikingen uit zag. Er is zelfs een kleine werf waar een Viking vissersboot is nagebouwd. Het historische Dorestad – bij Wijk bij Duurstede – is incidenteel door de Vikingen overvallen en beroofd.

De Vikingen hebben een grote reputatie als oorlogszuchtige vechtersbazen. Maar, zij zijn zoveel meer. Vikingen zijn de ontdekkingsreizigers en de handelaren van de vroege middeleeuwen. Hun invloed strekte zich uit van IJsland tot diep in Rusland. Menige ‘grote stad’ is groot geworden door de Vikingen, of zelfs door hen gesticht.

  

De Vikingen waren goede zeevaarders en diplomaten. Hun lange smalle schepen waren geschikt om passagiers en goederen te vervoeren over zee en over de Europese rivieren. En ja, de Vikingen waren zo af en toe zeker geneigd om met geweld te halen wat zij vrijwillig niet konden krijgen. Toch is hun welvaart meer te danken aan hun ambachtelijke vaardigheden en handelscapaciteiten dan aan hun krijgskunsten.

In het weekeinde van 29 en 30 augustus staat Museumpark Archeon beide dagen helemaal in het teken van de Vikingen. Behalve de grote Vikingmarkt zijn er ook veel kleine ambachtelijke presentaties in het kampement. Daarnaast zijn er demonstraties met wapens, en er wordt ook wel een gevecht verwacht…

Stoere Vikingbrunch
Wie de zondagochtend goed wil beginnen, kan gebruikmaken van de Stoere Vikingbrunch. Een plaats aan tafel moet wel vooraf worden gereserveerd via de website.

Bekijk het Viking evenement

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design