Grootste juniorenorkest treedt op in Archeon

Grootste juniorenorkest treedt op in Archeon

12-06-2016

Bron: AD, Hans-Paul Andriessen

De gladiatoren-arena van Archeon diende zondagmiddag als podium voor het grootste juniorenorkest van de wereld met 700 musici van 6 tot 12 jaar.

Ruim 700 kinderen die met hun instrument en hun muziekstandaard onder hun arm tegelijk hun plekje op het podium te laten zoeken, dat is vragen om chaos. Daarom worden de verschillende secties met tussenpozen een voor een opgeroepen om plaats te nemen.  De kopersectie, slagwerk, cello, etc, derde viool, tweede viool en als laatste eerste viool. Opvallend is dat de meisjes ver en ver in de meerderheid zijn. 

Aan één man de taak om deze 700 kinderen van basisschoolleeftijd, - met onderling een groot verschil in niveau -, als één symfonieorkest te laten klinken: dirigent Peter Veenhuizen. Het eerste half uur neemt hij met veel humor de drie uitgekozen muziekstukken stap voor stap door. Als de trompetten iets te schuchter in zetten, tikt Veenhuizen even af. ,,Je moet erop blazen, niet zuigen.'' 

Nooit eerder zoveel
Dit jaar is het de vijfde keer dat het Juniorenorkesten Spektakel plaatsvindt, nog niet eerder deden er zoveel kinderen mee. ,,We zijn hier tien jaar mee begonnen omdat er voor deze leeftijdscategorie niets was,'' zegt Veenhuizen. ,,Jeugdorkesten voor middelbare scholieren gaan doorgaans op tournee of doen iets anders. Daarom besloten we alle juniorenorkesten van Nederland hier uit te nodigen. Eerst treden ze zelfstandig op ergens in het park. En daarna met z'n allen.'' 

Dit jaar zijn er 19 juniorenorkesten present. Van Purmerend tot Zwolle en van Nijmegen tot Rotterdam. ,,Misschien dat er in Zeeland of het Noorden nog een paar zijn, maar de meeste zijn toch wel hier'', zegt Veenhuizen, die alle vijf keren meedeed. Hij dirigeert in Amsterdam vijf orkesten, waarvan twee juniorengezelschappen.
 

Voorbereid arena in
In de aanloop naar de dag krijgen de orkesten de muziekstukken, die gespeeld gaan worden. De jongens en meisjes musici komen dus voorbereid de arena in. De tribune zit vol met zussen, broers, vaders, moeders, opa's en oma's. Voor de ouders van de tienjarige celliste Vibeke Tabbers van het Jeugd Symfonie Orkest Rijnstreek uit Leiden is het de derde keer dat ze op de houten banken van de gladiatorenarena zitten.  Eerder zagen ze hun zoon (hoorn) en hun andere dochter (viool) optreden.

,,Deze dag is er vooral om te enthousiasmeren'', zegt vader Rein Tabbers. ,,De lol zit hem vooral in het samen muziek maken. Het optreden met het eigen orkest en met het spektakelorkest. Die optredens vormen een grote stimulans om door te gaan.'' Hij en zijn vrouw spelen zelf ook, cello en altviool. ,,Maar we spelen niet bij hetzelfde orkest. Dat was makkelijker met oppas en zo.'' 

Waarom het ene kind nu voor een viool kiest en het andere voor hoorn, is een raadsel. ,,Op de Open Dag van de muziekschool zie je dat bij sommige instrumenten de oogjes gaan glimmen en bij andere niet.'' Als het concert afgelopen is, volgt een groot applaus. 

Lees meer op: http://www.ad.nl/groene-hart/grootste-juniorenorkest-treedt-op-in-archeon~a7c9f026/

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design