Green Key voor Archeon

Green Key voor Archeon

09-06-2015

Duurzaamheid zit in onze genen, dat weten we. Maar toch is het soms fijn om van buiten bevestigd te krijgen dat je goed bezig bent. Daarom zijn wij heel trots dat wij het hoogste niveau van de Green Key, het internationale duurzaamheidskeurmerk voor organisaties hebben behaald: GOUD!

Archeon vertolkt de levende geschiedenis. Hierdoor gaan onze medewerkers al zeer bewust om met het milieu en duurzaam omgaan met moeder Aarde in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

Prehistorie

De jager-verzamelaars in de prehistorie maakten alles zelf: hun kleding van dierenhuid; scherpe messen van vuursteen, ook van hout, bot en gewei werden dingen gemaakt. Wie zo leefde, afhankelijk van de natuur, moest wel slim en handig zijn. Alle kennis van dieren, planten en de seizoenen werden steeds doorgegeven en gedeeld. Dat was van levensbelang.

Romeinse tijd

De Romeinen kenden een hoogontwikkelde complex, georganiseerde staat, met een gedifferentieerde beroepenstructuur. Veel van de inheems gebruiken werden, ongemoeid laten. Naar wens vulden ze het aan met hun eigen producten, zoals b.v. kruiden, planten, aardewerk, wijn, perziken en olijfolie. Ze namen ook nieuwe dieren mee naar ons land, vooral omdat ze die graag op de menukaart terugzagen; hoenders, konijnen en ganzen. Op de menukaart kwam dan ook het hele beest terug!

In ons Romeinse badhuis kwamen de Romeinen ter ontspanning en vermaak. Eerst een bezoek aan de latrinae, wc’s. Dit heuse watercloset voor 6 personen spoelt met afvalwater uit het badhuis. Er zijn speciale baduren voor mannen, vrouwen en zieken. De vloeren en muren werden verwarmd door een hypocaustum, een vernuftig systeem waarbij warmte van het praefurnium, stookhok, in spouwen en holtes onder de vloer werden geleid. Een grote bronzen ketel verwarmde het badwater dat via mooie waterspuwers in de bassins terecht kwamen.

Middeleeuwen

In de vroege middeleeuwen waren de boeren zeer veelzijdig. Ze verbouwden tal van gewassen en hielden allerlei dieren. De veestapel bestond uit koeien, schapen, geiten, varkens, kippen, ganzen en tamme konijnen. Op de akkers staan rogge, gerst, haver, vlas, huttentut, peulvruchten, groente, kruiden en verfplanten voor textiel.

Tijdens de late middeleeuwen veranderde het landschap nog meer. Bijvoorbeeld door het intensief verbouwen van rogge met plaggenbemesting. Er worden stadrechten verleend, stadsmuren gebouwd, stadsmilities getraind. Deze jonge steden zijn schoon, ruim van opzet, er is veel werk en genoeg te eten.

Bezoekers die gaan overnachten in onze middeleeuwse huisjes worden letterlijk ondergedompeld in het leven van de middeleeuwen van 1350!

Onze medewerkers maken hierdoor onze gasten bewust op hun duurzaam gedrag in hun eigen woonomgeving.

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Nationale Nachtvlinder Nacht 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design