Gratis Open Dag Alphenaren

Gratis Open Dag Alphenaren

18-12-2019

Zaterdag 21 december een warm welkom voor alle inwoners van de gemeente!

Museumpark Archeon opent haar deuren op zaterdag 21 december voor alle inwoners van Alphen aan den Rijn. Inwoners van de hele gemeente krijgen gratis toegang door het tonen van hun identiteitsbewijs bij de kassa. Alle locaties zijn van 11:00 tot 17:00 uur open, er zijn veel ‘bewoners’ aanwezig en er zijn heel veel extra activiteiten. Tijdens de Open Dag zijn entree, parkeren en alle activiteiten gratis. Uitzonderingen zijn horeca en het huren van schaatsen voor de ijsbaan. 

Op de meer dan veertig locaties zijn ‘bewoners’ uit de verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis aanwezig. Zij vertellen over hun onderkomen, geven kleine demonstraties en doen activiteiten met bezoekers. Op het programma staan onder meer schminken en vuur maken in de prehistorie. Romeinse massage, exerceren met soldaten en een rondleiding in het Romeinse dorp. In de middeleeuwen kun je vilten, zelf broodjes bakken, zwaardvechten en  boogschieten. Ook zijn er verhalen van de chirurgijn, demonstraties koken en demonstraties van de middeleeuwse smid. 

Goochelshow
In de grote bovenzaal van het Klooster treedt Jannes de Goochelaar op. Jannes de Goochelaar is een graag geziene gast in Gravendam. De bakker, de smid en de weefster kijken graag naar de betoverende goocheltrucs van Jannes. Elfengoud, magische speelkaarten, geheimzinnige potjes… het lijkt wel toverij en niet iedereen in Gravendam houdt van magie! De broeders vinden dat getover maar niks en precies dáár in hún klooster gaat Jannes stiekem voor jullie optreden! Dus sluip stilletjes het klooster in en kom kijken naar deze show vol humor en… middeleeuwse magie! 

Ridders en roofvogels
Ridder Floris van Boschuijsen brengt een bezoek aan het park. In de middeleeuwen geeft hij een harnasdemonstratie. Vervolgens demonstreert hij op het toernooiveld enkele wapen- en vechttechnieken.

Om 13:30 uur is er een spectaculaire roofvogelshow in de arena waarbij de grote roofvogels zo over je hoofd heen vliegen. Aansluitend lopen de valkeniers door het park zodat je de mooie vogels nog goed op de foto kunt zetten.

IJsbaan & horeca 
Een extra attractie in de wintermaanden is de overdekte ijsbaan op echt ijs. Hier kun je schaatsen huren (5 euro) of je neemt je eigen schaatsen mee, als het maar geen noren zijn. Als de kinderen schaatsen, kunnen de ouders genieten van een glaasje Glühwein in de IJsstube. De hele dag is op verschillende plekken in het park ‘Koek & Zopie’ verkrijgbaar. 

In de refter, de eetzaal, van het middeleeuwse Klooster is de specialiteit pannenkoeken! Het pannenkoekenhuis is open tot 19.00 uur.  

Banenmarkt 
Er is op 21 december tussen 11.00 en 15.00 uur wel een grote banenmarkt. Archeon zoekt medewerkers voor in het museumpark. In de horeca is altijd plaats voor harde werkers. Op de locaties in het museumpark is vooral behoefte aan ambachtslieden. Ook zijn hiervoor vrijwilligers welkom. Informatie wordt gegeven door leden van de Vereniging Vrienden van Archeon, HR manager van Museumpark Archeon en leden van de Zwammerdam Restauratiewerf.  

Archeologiehuis / Romeins Museum 
In het Archeologiehuis (naast de entree) is onder meer het Graf van Wassenaar te zien met als nieuwe aanwinst een reconstructie - compleet met ‘the making of’ - van het gezicht van een Bronstijdman. Zijn skelet ligt in het graf.

In het Romeins Museum wordt aandacht besteed aan het Romeinse leven aan de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes. In het museum ligt onder meer een originele visserskano behorend tot de Schepen van Zwammerdam.  

Zwammerdam Restauratiewerf 
In de Restauratiewerf (naast het Romeinse Badhuis) wordt een van de grote platbodems uit dezelfde collectie Schepen van Zwammerdam gerestaureerd. In Archeon wordt dat anders aangepakt dan anders: iedereen mag meedoen, dus als bezoeker kun je meehelpen bij het ‘in elkaar zetten’ van deze boot van enkele tientallen meters lengte. Tijdens de Open Dag is projectleider Tom Hazenberg aanwezig om alles, maar dan ook alles, over de Romeinse schepen uit te leggen. 

 

Tentoonstelling “Ubi est… Spartacus” 
‘Waar is.. Spartacus!’. Ontdek de legende van Spartacus in deze bijzondere tentoonstelling in het verwarmde badhuis in Archeon.

 

Achtergrond 
In Museumpark Archeon is de geschiedenis van Nederland van de laatste tienduizend jaar te zien. De nadruk ligt op de ontwikkeling van jager-verzamelaar naar boeren in de prehistorie, de relatief rijke Romeinse periode, de komst van de Vikingen en de ontwikkeling van de middeleeuwse stad. Naast deze locaties zijn er ook museumopstellingen in het Archeologiehuis, het Romeins Museum en de Restauratiewerf Zwammerdam. Verder is in het Romeins Badhuis in de wintermaanden een tijdelijke expositie.  

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design