Geneeskunde weekend

Geneeskunde weekend

24-09-2018

Geneeskunde weekend in Museumpark Archeon
Mooi van binnen, mooi van buiten

Gezondheid en schoonheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat weten mensen al zolang ze bestaan. In het weekend van 29 en 30 september toont Museumpark Archeon hoe mensen vanaf de prehistorie tot in de 21e eeuw omgaan met de zorg en welzijn van hun lichaam. 

Bij de jager-verzamelaars wordt iedereen geschminkt zodat men klaar is om op jacht te gaan.
Maak kennis met de sjamaan en leer over de rituelen, voedsel en kruiden van toen en hoe wij dit nu nog tegenkomen. Dagelijkse kwaaltjes als hoofdpijn, buikpijn en andere ongemakken werden behandeld met medicijnen uit de natuur. Bezoekers kunnen de prehistorische gezondheid en schoonheid ook zelf ervaren. Proef de geneeskrachtige kruidenthee en maak een beschermend amulet. In de bronstijd was er ook al aandacht voor ‘mooi van buiten’. De bewoners laten de mooiste kapsels zien naar het voorbeeld van de veenlijken zoals het meisje van Yde.

In het Romeinse badhuis is een uitgebreide rondleiding over het gebruik van het badhuis. Bezoekers genieten van een Romeinse massage en er worden demonstraties gegeven van Romeinse haardrachten. Bij de Romeinse tempel vindt een ceremonie plaats voor de gezondheid en welzijn van het volk. In het Romeinse hospitaal is er aandacht voor de verloskunde en vertelt de dokter over de kruiden en gereedschappen die gebruikt werden bij de geneeskunde in de Romeinse tijd.

In de middeleeuwen laten de kwakzalvers, keisnijders en potsenmakers bezoekers versteld staan met de vele geneeskrachtige zalfjes, poedertjes en andere goedjes. Ook is er aandacht voor de huis tuin en keuken recepten voor een buil op je hoofd, hoofdluis en nog meer. In het klooster leefden de minderbroeders in eenvoud. De broeders zingen Gregoriaanse liederen en nemen de bezoekers mee naar de kruidentuin waar zij vertellen over de helende werking van de kruiden. Bezoekers kunnen, geheel in kledij, plaats nemen in een 17e -eeuws ziekenbed. Bewoners uit de 18e eeuw laten bezoekers kennis maken met de 18e -eeuwse wellness. Ook zijn er zusters uit de jaren 50 aanwezig voor adviezen.

Trends van nu: moderne beurs
Zondag 30 september wordt in het atrium van de herberg een lokale moderne beurs ingericht met diverse voorlichtingsstands. De focus van de beurs ligt op een aantal moderne trends zoals omgaan met stress en extreme visagie. Er zijn ook mini-workshops in een aparte zijruimte waaraan iedereen mag meedoen. 

Standhouders: Magneetsieraad met magneetsieraden, Extreme visagie van Anne Loos Visagie, Haasbeek Herenhof met boeken over gezondheid, Doula bij bevalling de verloskundige, Jij bent Gezond de personal Coach, Mindfulness Centrum Alphen met Mindfulness, Jouw Leerkracht met ontspanningstechniek, demonstraties, voorlichting en film over de moderne tijd.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design