Een tijdreis naar de middeleeuwen

Een tijdreis naar de middeleeuwen

23-05-2016

Het Archeon is een openluchtmuseum in Alphen aan den Rijn waar je mee terug wordt genomen naar de geschiedenis van Nederland. In totaal maak je een reis van ruim 10.000 jaar in 1 dag.

Romeinse soldaat houd de wacht bij een gladiatoren gevecht in het Archeon

Eerst over het personeel

Voordat we inhoudelijk verder gaan met onze informatie over hetArcheon willen we eerst even het belangrijkste achter het Archeon benoemen. Dat zijn naar onze mening het personeel en de vrijwilligers van het Archeon. Zij leven zich volledig in, in de rol die ze vervullen, lopen in de kledij van toen en weten op interessante wijze enorm veel te vertellen over het betreffende tijdperk waar ze in leven.

Een mol ontleden om er een handig zakje van te maken zoals het in de Middeleeuwen gingEen vrouw uit de late middeleeuwen veegt haar stoep in het Archeon

Veel van wat je in het park ziet is door deze mensen zelf gemaakt. Je ziet ze er ook aan werken wanneer je door het park loopt. Zo wordt er in de prehistorie een mol gescalpeerd (zie bovenstaande foto) om een zakje van te maken, een meisje uit het boeren tijdperk maakte een gevlochten plank om spullen op te zetten, in de ijzertijd zagen we hoe je vuur maakt zonder de middelen van nu en proefde we net versgebakken brood uit de late middeleeuwen.

Tijdperken van het Archeon

We reizen helemaal terug naar de prehistorie tot 8800 jaar voor Christus. En gaan vervolgens door verschillende tijdperken tot de late middeleeuwen, ongeveer 1300 jaar na Christus. Een tijdreis van ruim 10.000 jaar. Dat kost nogal wat tijd dus als je het avontuur goed wilt beleven zorg dan dat je bijtijds in het park bent.

Midden steentijd

Je reis door de tijd begint in de prehistorie tot zo’n 8800 jaar voor Christus. In deze tijd was er nog heel weinig. En leefde de mensen van alles wat het om zich heen kon vinden. De natuur was hun winkel. Je ziet hier hoe de mensen toen leefde en hoe hun hutjes eruit zagen. Ze konden al zelf kano’s maken. En in zo’n kano mag jij een stukje varen. Pas op dat je niet omvalt en met natte kleren je tijdreis vervolgt.

Een hut uit de middeleeuwen in het Archeon

Nieuwe steentijd

In de nieuwe steentijd hadden mensen al een hoop geleerd. Je ziet dit bij het Archeon terug in de huizen en gereedschappen van de mensen. Dit is de tijd dat de boer ontstond. Wist je dat de dieren vroeger bij de mensen in huis leefde?

Bronstijd

Dat was nog eens een ontdekking, brons. Dit bracht enorme verandering in gereedschappen maar ook vooral in de economie met zich mee. Door deze veranderingen onderging de leefomgeving ook enorme veranderingen.

 

Ijzertijd

Ijzer was er genoeg in Nederland. Hier maakte de mens in de ijzertijd uitgebreid gebruik van. Ook konden we al weven, hierdoor waren er al mooie lakens voor een lekker warm bed.

Romeinse tijd

Toen kwamen de Romeinen, zij brachten met hun getrainde soldaten bepakt met zware wapens en schilden veel gevaar. Maar veel dingen die nu gewoon voor ons zijn hebben we te danken aan de Romeinse tijd. De Romeinse soldaten lopen hier rond om jou alles te vertellen uit deze tijd, je helmen en schilden te laten passen en voor het gladiatoren gevecht waarover verderop meer.

Verkleed jezelf als Romeinse soldaat in het ArcheonHet grote aanbod van fruit van de Romeinen in het Archeon

Middeleeuwen

De middeleeuwen zijn al erg herkenbaar voor ons. In veel films zien we al beelden uit de middeleeuwen. En het leven verschilt nog niet eens zo enorm veel van dat van het onze. In dit tijdperk zijn ook allerlei leuke activiteiten zoals boogschieten, kaars maken, stelten lopen en vers brood proeven. In dit tijdperk vind je ook het klooster. Hier kun je terecht voor een snack tussendoor of om s’avonds lekker en sfeervol uit eten te gaan.

"Het leven in de Middeleeuwen is al erg herkenbaar voor ons"

Het grote Gladiatoren gevecht

Het grote spektakel van de dag, wat je absoluut niet mag missen, is toch wel het gladiatoren gevecht in de arena. Een show vol humor, spanning en sensatie opgevoerd door de mensen van het Archeon. En misschien mag jouw papa ook wel een rolletje vervullen… De show eindigt met een spannend gevecht tussen twee gladiatoren. Dit kan voor sommige kinderen misschien iets te spannend zijn.

Twee gladiatoren vechten tot de dood in het ArcheonDe Arena in het Archeon waar gestreden wordt tot de dood

Speeltuin

Door het Archeon wandelen is heerlijk maar kinderen willen vaak graag even hun energie kwijt. Hiervoor heeft het Archeon in het midden van het park een mooie speeltuin met veel picknick tafels. Ouders kunnen even lekker rusten, wat eten en drinken terwijl de kinderen lekker kunnen klimmen, schommelen en glijden.

Speeltuin in het Archeon

Eten en drinken

In het park zijn twee plekken waar je terecht kunt voor wat lekkers. De herberg in de Romeinse tijd en het klooster in de late middeleeuwen. Ook deze plekken zijn volledig volgens het thema waar ze in staan. Wanneer het park sluit om 17:00 uur kun je in het klooster nog tot 20:00 uur terecht voor lekkere pannenkoeken. Dat is nog eens een gezellige afsluiting van je dag.

 

Lees het volledige artikel op: https://www.fijnuit.nl/blog/review-archeon-een-tijdreis-naar-de-middeleeuwen

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design