Een Bij-zonder hotel voor de Alphense wilde bijen

Een Bij-zonder hotel voor de Alphense wilde bijen

20-06-2017

In het najaar van 2016 zijn leerlingen van het Technasium Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn voor het eerst bezig geweest met het ontwerpen van bijenhotels voor de omgeving van Museumpark Archeon. De afgelopen acht weken is een tweede groep met deze opdracht aan de slag gegaan. Elke klas heeft een eigen locatie toegewezen gekregen:

  1. De plek naast Archeon aan het Kroospad, waar een bijen idylle gerealiseerd wordt
  2. De Archeonlaan, de toegangsweg tot Museumpark Archeon
  3. De natuurspeeltuin aan het Kroospad (2 klassen)

Wiel van der Mark van Archeon en Marcel van der Veen van de gemeente Alphen aan den Rijn presenteerden de leerlingen negen weken geleden hun opdracht. De klassen die bezig zijn met het project zijn opgedeeld in groepen; elke groep maakt een eigen ontwerp. Hierbij vervullen ze de rol van ecoloog ‘in dienst’ van Wageningen Environmental Research (Alterra). De leerlingen leren op deze manier onderzoek te doen, een ontwerp te maken en een adviesrapportage te schrijven. Dit gebeurt aan de hand van deelopdrachten. De deelopdrachten omvatten onder andere het presenteren van de verzamelde informatie door middel van posters en schaalmodellen.

16 juni was de afronding van het project en presenteerden de leerlingen hun bevindingen aan de Ontwerp & Onderzoek docent en de coördinatoren van het Bijenlandschap Alphen aan den Rijn. Het eindproduct bestaat uit een schaalmodel van het bijenhotel en een adviesrapport waarin staat aan welke voorwaarden de omgeving van het bijenhotel moet voldoen.

Op de foto staan de winnaars uit iedere klas op locatie. Net als in het voorjaar is deze opdracht met enthousiasme afgerond. In de toekomst zal de opdracht bij Technasia door het hele land kunnen draaien. De hoop is dat dit project de bewustwording voor de zorg van bijen bij jonge mensen vergroot.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design