Drakentanden naar Archeon

Drakentanden naar Archeon

09-05-2018

Drakentanden uit Zuidplas geplaatst bij Archeologiehuis Zuid-Holland

Op maandag 7 mei 2018 zijn drie “drakentanden” van de Vordere Wasserstellung bij Moordrecht bij het Archeologiehuis Zuid-Holland geplaatst. Deze piramidevormige betonnen versperringsblokken uit de Tweede Wereldoorlog krijgen een plek in de tentoonstelling ”Drakentanden in de duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall”, die later dit jaar in het Archeologiehuis te zien zal zijn.

Vordere Wasserstellung

“Drakentanden” werden in rijen in het open landschap geplaatst, met het doel om tanks tegen te houden. De drakentanden bij de entree van het Archeologiehuis zijn afkomstig van de Vordere Wasserstellung, een Duitse Verdedigingslinie in het Groene Hart bij Moordrecht (gemeente Zuidplas). Deze verdedigingslinie lag globaal tussen Amsterdam en Rotterdam en vormde een tweede linie achter de meer bekende verdedigingslinie Atlantikwall, die langs de kustlijn loopt. De Vordere Wasserstellung werd vanaf 1943 gebouwd en bestond uit lichte verdedigingsconstructies zoals mitrailleursposten, prikkeldraadversperringen, tankgrachten, kleine geschutsopstellingen, mijnenvelden en versperringen zoals deze “drakentanden”.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling “Drakentanden in de duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall” is momenteel in voorbereiding en zal binnenkort te zien zijn in het Archeologiehuis Zuid-Holland. De tentoonstelling vertelt de verhalen achter oorlogsrelicten die door boswachters in de duinen zijn gevonden.. Meer informatie over de tentoonstelling vind je binnenkort op www.archeologiehuiszuidholland.nl.
De tentoonstelling wordt ontwikkeld in het kader van de erfgoedlijn Atlantikwall en financieel mede mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn.

Foto: Erfgoedhuis Zuid-Holland

Meer lezen?

  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design