De Victoria te water in Museumpark Archeon!

De Victoria te water in Museumpark Archeon!

10-08-2016

Maandag 18 juli werd de Victoria te water gelaten in het meertje midden in Museumpark Archeon. De Victoria is de replica van een echt varend Romeins oorlogschip. Het 16 meter lange schip met 20 zetels bestaat uit wel vier ton hout. Bezoekers van het Museumpark kunnen tot en met eind augustus de Victoria betreden en een stuk van de Romeinse geschiedenis beleven. 

17de Romeins Festival

Tot en met 13 augustus is in Museumpark Archeon het Romeins Festival met, net als andere jaren, de herbelevers van Legio Secvnda Avgvsta. Zij zijn de ‘Romeinse bevolking’ én er zijn veel bijzondere shows en demonstraties te zien. Een van de grote hits in Museumpark Archeon is het afschieten van wapentuig. Behalve met pijl en boog weten de Romeinse artilleristen vanaf de Romeinse toren ook op imposante wijze raak te schieten met de scorpio (pijlen) en met de ballista (stenen kogels). Ook wordt de gladiatorenshow uitgebreid met de beroemdste en wildste gladiatrix van het hele Romeinse Rijk! 

Romeins Scheepvaartsmuseum

Dit is de derde boot die in Archeon is te zien! In het Romeins Museum ligt de originele Kano 5. Deze vissersboot is in de jaren ’70 opgegraven in het dorpje Zwammerdam. Op de Romeinse afdeling is de replica van de Zwammerdam 6 te zien. Deze nagebouwde boot wordt gerestaureerd. Museumpark Archeon is momenteel bezig om een Romeins Scheepvaartmuseum op te zetten samen met de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn.

Expositie Leven langs de Romeinse Limes

Kano 5, een van de beroemde schepen van Zwammerdam, is terug op het ‘thuishonk’. Rond de vissersboot is in het Archeologiehuis-Romeins Museum  een wisseltentoonstelling ingericht over de Romeinse Limes in Zwammerdam. Het is de vierde expositie in een reeks waarin het ‘Leven langs de Romeinse Limes’ wordt belicht. De expositie is tot het eind van het zomerseizoen te zien.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design