Bijenvolk van Archeon

Bijenvolk van Archeon

17-06-2018

Gespot in Archeon, de zeldzame bruine Rouwbij

Dit beestje werd op dinsdag 19 mei gespot door Menno Reemer van Stichting EIS tijdens een bijenteldag. Archeon is samen met de gemeente Alphen aan den Rijn coördinator Bijenlandschap Groene Cirkels dat als doel heeft het leefklimaat van (wilde)bijen te verbeteren. Menno onderzocht hoeveel bijen er in mei 2018 rondvlogen. Bij de eerste telling in 2016 bleek dat er in Archeon de meeste bestuivende insecten voorkwamen van alle Groene Cirkel gebieden in Zuid Holland.

De bruine rouwbij is de nestparasiet van voornamelijk de Gewone sachembij (Anthophora plumipes), deze bij vinden we in de lemen wanden in museumpark Archeon bijvoorbeeld op de lange wand van de LBK boerderij. De larve van de rouwbij eet eerst de larve van de gastheer en dan pas het aanwezige voedsel, hij overwinterd in de broedcel van de gastheer als volledig insect. De Bruine rouwbij is variabel van lengte en tekening. Het borststuk is dicht bruingeel behaard, het achterlijf naar het eind toe wat toegespitst. Op de zijkanten met driehoekige, geelgrijze haarvlekken. Vrouwtjes lijken sterk op de mannelijke bruine rouwbij.

Gewapend met fototoestel door Archeon

In Archeon vind je steeds meer bloemen voor bijen en vlinders. Het maaibeheer is aangepast waardoor er meer zaden kunnen ontkiemen. Er komen meer bomen, struiken bloembollen en wilde planten. Hierdoor wordt het voedselaanbod groter en diverser.

Wij fotograferen regelmatig welke prachtige bestuivende insecten en mooie bloemen en bijzondere plekjes er te zien zijn. Graag willen we deze informatie met jullie delen. Voor uw agenda; de hommeldag is op vrijdag 3 augustus 2018 en we zullen deze informatiedag samen met Naturalis, het IVN, Groei en Bloei en de gemeente Alphen aan den Rijn in ons park organiseren.

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design