Bijenlandschap in Archeon

Bijenlandschap in Archeon

24-05-2016

7 mei: Blij met de vlinder en de bij

Tijdens de dag ‘Blij met de vlinder en de bij’ van het Archeon werden bezoekers geinformeerd over het programma Bijenlandschap groene cirkels in Alphen aan den Rijn en de activiteiten rondom verbetering van het leefklimaat van de wilde bij en de vlinder in en om Archeon.

Er is op een symbolische manier bloemenzaad en vruchtbare grond uitgestrooid door Monique Veldman en Marcel van der Veen namens Archeon en de gemeente Alphen aan den Rijn waarna een Romeinse priesteres een orakel uitsprak en een plengoffer verrichtte met zuiver water over het ingezaaide bloemmengsel.

Daarna werd door Menno Reemer van Eis/Naturals en chirurgijn Willem van Salerno alias Wiel van der Mark namens Archeon het informatiebord 10 bijenhotels op een rij onthuld begeleid door archeotolken uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen en deelnemers.

Menno Reemer verzorgde ook een bijzondere rondleiding langs de grote diversiteit van huizen en landschappen in Archeon waarbij veel zoemende insecten waren waaronder de fraaie gewone Sachembij, die wonen in de lemen wanden van verschillende huizen.

Samenwerking van veel partijen

Het project Groene Cirkels- Bijenlandschap is een samenwerking tussen bierbrouwer Heineken, onderzoeksinstituut Alterra, gemeenten en tal van maatschappelijke organisaties. 

Ook De Groene Motor doet mee met in het bijenlandschap. Want een bloemrijk en bijvriendelijk landschap betekent ook een aantrekkelijk landschap voor mensen, waar bewoners zich mee verbonden voelen. Samen met stichting EIS hebben we afgelopen jaar gezorgd voor aandacht voor het herkennen van bijensoorten en bijvriendelijk beheer. 

In 2016 staan weer een aantal evenementen op de rol waarbij we bijenexperts inschakelen om via een workshop of excursie belangstellenden kennis te laten maken met de fascinerende bijenwereld. Wie zich er wat meer in verdiept kan ook waarnemingen van bijen doorgeven. Zo kunnen vrijwilligers een bijdrage leveren aan het volgen van de effecten van bijvriendelijke maatregelen.

Lees meer op: http://www.zelfdoeninzh.nl/bijenlandschap-leiden-alphen-zoetermeer

Meer lezen?

  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design