Bijen in het nieuws

Bijen in het nieuws

16-07-2018

In Archeon vind je steeds meer bloemen voor bijen en vlinders.
Het maaibeheer is aangepast waardoor er meer zaden kunnen ontkiemen.
Er komen meer bomen, struiken bloembollen en wilde planten.
Hierdoor waardoor het voedselaanbod groter en diverser.

Wij fotograferen regelmatig welke prachtige bestuivende insecten en mooie bloemen en bijzondere plekjes er te zien zijn. Graag willen we deze informatie met jullie delen.

Omgezaagde boom als insectenhotel                           

Op de wal in het begin van museumpark Archeon werd enkele weken geleden een populier omgezaagd. De afdeling Groen van de Technische Dienst heeft drie stronken van deze boom laten liggen om te dienen als natuurlijk bijenhotel. Er werden enkele kruiwagens arme grond aangebracht en de bijengroep heeft gaten van drie tot 8 millimeter in het hout geboord. Hier kunnen vanaf  bijen hun nestje maken zoals bijv. de tuinmaskerbij. Dankzij het goede contact dat we via Groene Cirkels Bijenlandschap hebben met de bijenexperts van Eis/Naturalis kregen we van Menno Reemer van Eis het volgende advies; Boor gaatjes in de stammen met een houtboor van 3 tot 8 mm.  In de boorgaten van 3 mm komen maskerbijtjes, zoals de vrij zeldzame kleine tuinmaskerbij voor. Iets grotere gaatjes worden gebruikt door de tronkenbijtjes, nog grotere door metselbijen en behangersbijen. 

Zeldzame maskerbijtjes in Archeon

Menno vervolgt zijn advies; Maskerbijen zijn heel kleine (4-8 mm), het zijn kale zwarte bijtjes met gele vlekken op het gezicht, zodat lijkt alsof een maskertje dragen. In tegenstelling tot andere bijen vervoeren ze het stuifmeel niet aan hun poten naar hun nest, maar ze slikken het in om het in het nest weer uit te spugen. Hun nestjes maken ze in holle stengels, takken en gaten in hout. 

In Archeon zijn vier verschillende soorten maskerbijen gevonden. Op twee hiervan mogen we trots zijn, want deze staan op de Rode Lijst van bedreigde bijensoorten in Nederland: de kleine tuinmaskerbij en de weidemaskerbij. Deze bijtjes vliegen tussen mei en juli en zijn dan op allerlei bloemen te zien, zoals op die van koolzaad, berenklauw, peen en braam. 


Het vrouwtje van de kleine tuinmaskerbij, foto Menno Reemer
De bijengroep Groene Cirkels Archeon
16 juli 2018

De wal tussen Jager Verzamelaars en Herenstraat

Een van de deelgebiedjes in ons park die extra aandacht krijgen is de wal tussen het kano-meertje en de achterkant van de Herenstraat. Door de tuingroep zijn hier enkele jaren geleden al bomen en struiken aangeplant om de diversiteit te vergroten. Er staat op deze strook echter erg veel braam en vlier. Deze worden dit jaar 2018 gerooid en hergebruikt. De brandnetel voor hun vezels door de Jager Verzamelaars en de vlier  met al zijn plantdelen door de middeleeuwse chirurgijn. Van de takken worden blaaspijpen, fluitjes of wandelstokken gemaakt en de gezaagde schijfjes van de stam worden gebruikt voor armbandjes. Zo laten we zien dat in Archeon zoveel mogelijk  materiaal gebruikt  of hergebruikt wordt en we weinig weggooien wat nuttig is.

Het wordt een prachtig gebiedje met veel licht waardoor de bomen verder kunnen groeien, Er zijn natte en droge plekjes te vinden zoals je kunt zien op de foto. In het najaar van 2018 wordt gestart met de aanplant van diverse planten waardoor bestuivende insecten een voedsel en nestplek vinden. 


Meer lezen?

  • Terugblik 20e Midwinter Fair
  • Archeon Steunt Sintvoorieder1
  • Nieuwsbrief najaar 2024
  • In Memoriam

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design