Archeon in Klokhuis

Archeon in Klokhuis

04-11-2022

Museumpark Archeon was 1 november te zien bij het educatieve televisieprogramma Het Klokhuis. Afgelopen voorjaar werden de opnames al gemaakt in het mesolithicum, bij de jagers en verzamelaars in het park. 
Conservator prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, Luc Amkreutz en presentatrice Janouk Kelderman doken in het verhaal van Trijntje, het skelet van de oudste begraving van Nederland. 

Trijntje leefde op een zandduin in de uitgebreide moerasdelta van de Maas en de Rijn, meer dan 7.000 jaar geleden. Door de goede bewaaromstandigheden weten we veel over haar en het leven in die tijd. In de aflevering nemen Luc en Janouk de kijkers mee op zoektocht naar wie Trijtnje was, hoe ze leefde, hoe ze eruit zag en waar ze woonde. Hoe maakte men met vuursteen pijlen en bijlen, hoe ging je vissen in een boomstamkano met een visfuik, water koken en hoe zou Trijntje er zelf hebben uitgezien.
Daarvoor zijn verschillende locaties bezocht zoals het Openlucht Museum in Arnhem, de Biesbosch, Museum de Koperen Knop in Hardinnxveld en Museumpark Archeon. 

Haar overblijfselen werden in 1997 aangetroffen tijden archeologische opgravingen op de locatie Polderweg in Hardinxveld-Giessendam, voorafgaand aan de aanleg van de Betuweroute. De naam Trijntje is een verwijzing naar de treinen die daar rijden. 

Bekijk hier  de aflevering van Het Klokhuis. 

Meer lezen?

  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna
  • Shortlist Thea Beckman Prijs 2024
  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design