Archeon Culinair met Pierre Wind

Archeon Culinair met Pierre Wind

15-09-2015

WEEKEND LANG PROEVERIJEN
VAN GERECHTEN DOOR DE EEUWEN HEEN 

Kom op zaterdag 26 en zondag 27 september proeven, smullen, vingers aflikken, drinken, ruiken en keuren
Hapjes, spijzen en lekkernijen (mmm…) uit de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. 
Alles met de inspirerende aanwezigheid en expertise van de befaamde 

Pierre Wind 

Pierre Wind is beide dagen in de weer met insectenhapjes uit de prehistorie, Romeinse gerechten voor jong en oud, tot het middeleeuwse braadstuk. 

Als je in het mesolithicum leefde, was je vooral bezig met jagen en verzamelen. Je at vis, klein wild, noten en wortels van struiken of vruchten. In Archeon zijn de jager-verzamelaars bezig met het braden van een wild zwijn, maar ze schuwen ook het eten van insecten niet. Deze zijn erg voedzaam! Probeer zelf ook eens een meelworm te eten, als je durft! 

Bij de eerste boeren is men bezig met het bakken van brood en maken van kaas en er wordt ook al een soort bier gebrouwen! 

In de Romeinse tijd werden op straat hapjes bereid, voor de drukke Romein onderweg. Proef de heerlijke culinaire hoogstandjes die de Romeinen naar ons land brachten, of maak een praatje met de wijnhandelaar die zijn waar aanprijst. Proef hetzelfde eten en drinken dat 2000 jaar geleden door senatoren werd genuttigd. Heerlijk genieten van Libum, het Romeinse brood, Posca – praktische soldatenwijn en voor de kinderen Romeinse poffertjes. 

In de middeleeuwen is de dagelijkse kost een stoofpotje of pap, aangevuld met vers brood van de bakker en natuurlijk bier uit het klooster! Er wordt vis gerookt bij de visser en voor de kinderen worden knieperties gebakken. Maar de gegoede burgerij wil wat meer luxe, zij eten het liefst een diner met meerdere gangen, waarbij het bijna net zo belangrijk is, dat het eten er duur uitziet, als de smaak!   

Finale Verkiezing Groene Hart Streekproduct van het jaar

Op zaterdag 26 september van 10:00 tot 12:00 uur in Archeon (gratis entree). De drie finalisten zijn tijdens een korte workshop klaargestoomd voor de finale. Na een korte presentatie zal topkok Pierre Wind de laatste punten toekennen aan de drie finalisten en zo bepalen welk product zich het Groene Hart Streekproduct 2015 mag noemen. Voor meer informatie:www.groenehart.nl.

Kom ook proeven: https://www.facebook.com/events/1470574633244761/

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design