3 & 4 september Prehistorisch Weekend

3 & 4 september Prehistorisch Weekend

29-08-2016

Natuurlijk is het in Archeon elke dag volop prehistorie want het dagelijks leven van jagers, boeren en ambachtslieden wordt getoond. Maar tijdens het prehistorisch weekend op 3 en 4 september doen we er een schepje bovenop! Er zijn vele extra demonstraties en activiteiten van prehistorische praktijken. Kom ervaren hoe men leefde in de prehistorie, in Archeon! 

De Prehistorie is vaak onderbelicht in de geschiedenis, omdat deze periode zich afspeelt voor het begin van de geschiedschrijving. We weten dus niet altijd hoe mensen toen leefden, welke tradities en gewoontes ze hadden, wat ze geloofden of waarom. Maar veel dingen weten we juist wel, dankzij de voorwerpen en andere resten die ze hebben achtergelaten. Tijdens het Prehistorisch weekend laten we zien hoe wij denken dat mensen toen leefden.

  

Als je dit nu leest, kan je iets dat ze in de prehistorie nog niet eens bedacht hadden: lezen en schrijven. We gaan er vanuit dat ze wel met elkaar communiceerden via taal, maar hoe dat precies ging weten we niet. Wel hebben de mensen toen allemaal sporen achtergelaten waaruit we kunnen afleiden hoe ze huizen bouwden, het land bewerkten, wat ze aten en wat ze droegen. Tijdens dit weekend kan je zien hoe het er aan toe ging, duizenden jaren geleden! 

Internationale gasten, prehistorische tatoeages, vis uit een kuil en nog veel meer...

Tijdens het Prehistorisch Weekend zijn er diverse demonstraties van onze Archeotolken en internationale gasten. Zo kun je zien hoe een tatoeage met de hand gezet wordt door Bianca van der Hulst (Epona). Daarvoor wordt niks meer dan een handvat van hertengewei, een naald en inkt gebruikt. De ontwerpen die gezet worden zijn geïnspireerd op oude Noorse en Keltische kunst, waar ze haar eigen artistieke draai aangegeven wordt.

In de Steentijd worden dieren gevild. Er worden demonstraties gegeven over het leerlooien. Daar kunnen weer mooie kleren van gemaakt worden. Werner pfeifer uit Duitsland, een expert op het gebied van Neolithisch dagelijk leven, komt enkele demonstraties geven over Steentijd technieken voor bijvoorbeeld het maken van pijlen met pek en vuursteen.

Bij de eerste boeren kunnen ze al brood maken, dat mag je zelf ook uitproberen. Ook worden er aardewerken potjes gemaakt, het gereedschap is wel nog altijd van vuursteen. Hoe werd dat eigenlijk gemaakt?
Bij de Bronstijd kunnen ze al metaal bewerken, daar brandt de oven om het brons te kunnen gieten. Daar worden weer mooie sieraden van gemaakt, ook dat mag je zelf proberen.
Bij de IJzertijd kan je proberen met een vuurslag en vuursteen vuur te maken, dat is nog best lastig! Ook wordt de wol hier volgens de authentieke wijze geverfd.

Overal zijn onze prehistorische voorouders druk met eten bereiden en zich voorbereiden op de lange, koude winter. Ze kunnen je hulp goed gebruiken, misschien mag je het dan ook proeven als het klaar is! 

Zondagbrunch

Op zondag 4 september begin je de dag goed met een heerlijke zondagbrunch. De zondagbrunch begint om 11.00 uur en eindigt om circa 13.00 uur. Voor de kinderen is er vermaak in prehistorische stijl. Na de brunch heeft u ruim de gelegenheid voor een bezoek aan de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Bij de entree ontvangt u een dagprogramma waar alle activiteiten van de dag op vermeld staan. 

  

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design