25 jaar Vereniging Vrienden van Archeon

25 jaar Vereniging Vrienden van Archeon

03-05-2021

Een hart vol passie voor Museumpark Archeon
Vereniging Vrienden van Archeon bestaat 25 jaar
3 mei 1996 - 3 mei 2021

Vereniging Vrienden van Archeon bestaat op 3 mei 2021 25 jaar.  2021 is het Jubileumjaar van de Vereniging Vrienden van Archeon. De vereniging heeft als hoofddoel het promoten van Archeon en het ondersteunen van het archeologisch Museumpark met het zeer actieve vrijwilligerscorps. De VVVA staat het museumpark met raad, maar vooral heel veel daad, bij. Vele leden zijn al vanaf het aller vroegste begin bij de vereniging betrokken en dus al 25 jaar lid van de Vereniging. Twee jaar nadat Archeon het levenslicht zag, werd de vereniging opgericht.

Dat de VVvA en Archeon na al die jaren nog steeds nauw verbonden zijn, blijkt wel uit het jubileumgeschenk van de Vrienden aan het museumpark. Op 10 mei 2019 werd het geschenk, een reconstructie van een mozaïekvloer uit de Thermen in Heerlen, door voorzitter Leo van Sister overhandigt in het bijzijn van commissaris van de koning Jaap Smit, burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Kees van Velzen. De commissaris en de burgemeester mochten vervolgens ‘aan het touwtje trekken’ om de mozaïekvloer in het Romeinse Badhuis te onthullen. Voordat de onthulling plaats kon vinden, hadden vrijwilligers van de Vrienden menig uurtje in het leggen van deze vloer gestoken.

Het was niet het eerste geschenk van de Vrienden aan Archeon. Eerder werd bijvoorbeeld de Romeinse Muur, naar voorbeeld van de muur rond het eerste opgegraven castellum in het stadshart van Alphen aan den Rijn, gereconstrueerd. Ook de ‘tweede’ helft van het Huis Voorburg werd door een pannenactie van een dak voorzien. Maar het begint allemaal met het inmiddels beroemde koppel ossen Vermeil en Souret, gevolgd door Pepijn en Karel. Nu genieten we alweer drie jaar van Isaac en James.

Alle vrijwilligers die de reguliere medewerkers bijstaan, worden aangestuurd vanuit de VVvA. De meesten zijn ook lid van de Vrienden. Zonder anderen tekort te willen doen een paar voorbeelden.

De vrijwilligerscommissie die alle vrijwilligers verwelkomt en begeleidt en het atelier die alle kostuums en kleding in het gehele park verzorgd. De Groengroep heeft veel werk aan groenonderhoud, maar ook aan het concept van de Romeinse Tuin naast het Huis Voorburg. Dan zijn er nog de vrijwilligers die als archeotolk bezoekers te woord staan en authentieke bezigheden verrichten of een historische ambacht demonstreren. De bouwploeg die de Romeinse muur en trap heeft gerestaureerd heeft de afgelopen jaren vele mooie attributen, secreten, gebouwen en zelfs een Romeinse wieg gemaakt. De activiteitencommissie organiseert mooie lezingen. En niet te vergeten, de Scutterie van St. Sebastiaen de middeleeuwse boogschutterij. Als laatste wapenfeit zijn er de vrijwilligers die in de Restauratiewerf Zwammerdam de archeologen helpen. Ook de Romeinse hijskraan, het tempeltje van Barger-Oosterveld, de middeleeuwse bakkersoven en nog veel meer projecten zijn in de afgelopen 25 jaar succesvol gerealiseerd.

Al dit en ander door de vrijwilligers verrichte, extra, werk wordt enorm gewaardeerd. Niet alleen door ons, maar uiteraard ook door onze vele bezoekers. Heel veel dank hiervoor!

Een apart dankjewel gaat naar de successievelijke voorzitters Henk Wissels, Piet Vree, Tiny Brouwers, Niko Geerlings en Leo van Sister. Zonder hen zouden de Vrienden niet hetzelfde zijn. Elk op hun eigen manier hebben zij de vereniging aangestuurd en waren zij ook persoonlijk van grote waarde als sparringpartner voor de directie.

Archeon is buitengewoon blij met de goede samenwerking en de vele helpende handen vanuit de Vrienden van Archeon. We hopen dat het volgende project, de komst van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum, eveneens met steun van Vereniging Vrienden van Archeon kan worden gerealiseerd.

Museumpark Archeon feliciteert van harte alle ereleden, leden, vrijwilligers, bestuur en de commissieleden met het 25-jarig jubileum. Heel veel dank voor de afgelopen 25 jaar samenwerking en heel veel succes bij het realiseren van een mooie toekomst voor de Vrienden van Archeon samen met Museumpark Archeon.

Meer lezen?

  • Nieuwsbrief Zomervakantie 2024
  • Flora & Fauna nieuws juli 2024
  • Inwoners Alphen vieren 10 jaar fusie gemeente in Archeon
  • 'De Limes Leeft' podcast met Romein Ratna

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design