Nationale bijentelling

Nationale bijentelling

Nationale bijentelling in Archeon 
Ontdek de bijen en hommels die in het voorjaar in je tuin vliegen. In Nederland komen ruim 350 bijensoorten voor. Bijen zijn er in vele soorten en maten. In Museumpark Archeon zijn ook vele verschillende bijen dus help ook mee tellen! 


Het zoemt: we gaan komend weekend bijen tellen en de bezoekers van Archeon doen mee. Het wrodt komend weekend mooi weer en dat is goed nieuws want bijen laten zich dan graag zien. Bij de entree worden telformulieren klaargelegd en de formulieren worden verzameld, gegevens opgehaald en doorgegeven aan Eis Kenniscentrum. 

Waarom tellen we bijen 
Helaas gaat het niet goed met de wilde bijen in ons land. Van de 360 soorten is ruim de helft bedreigd. De bijen zijn juist enorm belangrijk voor ons voedsel want 80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wide planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Hoe meer we over de bij weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. 
De Nationale bijentelling is voor onderzoekers daarom een unieke kans om gegevens te verzamelen over het aantal wilde bijen in tuinen en op balkons. Door deze te vergelijken met die van de voorgaande zes edities krijgen ze zo meer inzicht in hoe het gaat met de verschillende bijen in ons land. Hoe meer tellers, hoe beter! Ook in Archeon leven verschillende bijen want de bijen voelen zich thuis in het Museumpark. 

Bijengids 
Hulp nodig tijdens de telling? Kijk dan even mee in dit handige bijengidsje. Lees meer
Bij de entree van Archeon ligt het telformulier voor jullie klaar. 
bijen-Gewone_sachembij_vrouwtje-foto-M.Reemer-e1466778108576.jpg

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design