Jubileum en Koninklijke onderscheiding

Jubileum en Koninklijke onderscheiding

Zaterdag 8 juli vierden de broeders van De Vereniging Pax et Bonum, samen met genodigden en Burgemeester Liestbeth Spies het 20-jarige jubileum van de vereniging.   
Ter ere van dit jubileum is een uitgebreid boek die de achtergrondverhalen van de kloostergemeenschap weerlegt. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door burgemeester Liesbeth Spies die aansluitend Bert Paardekooper decoreerde met een Koninklijke onderscheiding.  

 


Zaterdag 8 juli vond het 20-jarige jubileum plaats, in museumpark Archeon, Alphen aan den Rijn van
De
Vereniging Pax et Bonum, opgericht door de minderbroeders in 2002.  
Ter ere van dit jubileum verschijnt een uitgebreid boek die de achtergrondverhalen van de kloostergemeenschap weerlegt. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door burgemeester Liesbeth Spies die aansluitend Bert Paardekooper decoreerde met een Koninklijke onderscheiding.  

Met een prachtig gezang van de broeders ging het jubileumfeest van Pax et Bonum op 8 juli van start. Vorig jaar bestond de vereniging 20 jaar. Vanwege corona is het jubileum destijds uitgesteld. Nu, aan het eind van het 20e jaar, werd deze gevierd. Pax et Bonum is officieel al sinds de opening van museumpark Archeon in 1994 is actief in het klooster in Gravendam (het middeleeuwse stadje in Archeon). Gedurende de jaren kreeg de broederschap steeds meer gestalte en in 2002 werd de vrijwilligersvereniging Pax et Bonum opgericht.  
 
Overhandiging jubileumboek 'Pax et Bonum' 
Tijdens het jubileumfeest was Burgemeester Liesbeth Spies aanwezig om het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Pax et Bonum - een kloosterleven in Archeon’ in ontvangst te nemen. Dit jubileumboek bevat een beschrijving van de opkomst van minderbroederkloosters, de historische achtergronden van Franciscaner minderbroeders en het kloosterleven in de middeleeuwen omstreeks 1350 die sinds 1994 binnen het klooster in Archeon zijn ontplooid. Ook zijn mooie interviews en portretten in het boek opgenomen van de broeders door de jaren heen.   

Koninklijke onderscheiding  
Burgemeester Liesbeth Spies reikte een koninklijke onderscheiding uit aan broeder Bert Paardekooper, lid in de orde van Oranje-Nassau. Broeder Bert is een belangrijke grondlegger van het klooster in Archeon. Hij kneedde, samen met de eerste Archeotolken in Archeon en later met de leden van Pax et Bonum, in bijna 30 jaar behoedzaam aan een prachtige eenheid en maakte zich sterk voor het behoud van kerkelijk immateriële erfgoed in Archeon, zowel voor de bezoekers van het park als voor de collega's en leden van Pax et Bonum.  

Historie minderbroeder klooster Gravendam 
De Franciscaner minderbroeders laten in het stadje Gravendam (Archeon) voelen en ervaren hoe het kloosterleven in de middeleeuwen geweest kan zijn. Rond 1350 leefden deze minderbroeders in het centrum van Dordrecht, destijds een drukke en voorname handelsstad. De komst van de minderbroeders was een ware zegen voor de stad. Zij konden immers lezen en schrijven, onderhielden de tuin vol geneeskrachtige kruiden en verzorgden de zieken. Als reiziger vond je in het klooster een bed voor de nacht. Tijdens de feestdagen worden o.a. processies georganiseerd waar de bezoekers zelf aan meedoen.  

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design