In Memoriam

In Memoriam

Onze zeer gewaardeerde collega Jan Waterham is vredig heengegaan. Na een interessante carrière bij het Korps Mariniers en Landelijke Politie heeft Jan meer dan 12 jaar een grote bijdrage geleverd aan het Kloosterleven in het Middeleeuwse Klooster van Archeon. 


Onze zeer gewaardeerde collega Jan Waterham is vredig heengegaan. Na een interessante carrière bij het Korps Mariniers en  landelijke politie heeft Jan meer dan 12 jaar een grote bijdrage geleverd aan het Kloosterleven in het Middeleeuwse Minderbroedersklooster. Vele ouders en kinderen heeft hij met zijn verhalen daarin laten delen:  over Franciscus van Assisi, een Middeleeuwse bril of over de Moerasspirea in de kruidentuin  en alles wat daartussen zit.

Wanneer hij geen dienst had was hij toch vaak op Archeon te vinden om samen met collega’s onderhoud te doen in het klooster en in de broederkeuken. Of om mee te helpen met het brouwen van bier, met een bierproeverij, met processies of een optreden van het Minderbroederskoor Pax et Bonum.

Voor zijn grote passie, het zingen van Gregoriaanse gezangen, kwam hij oorspronkelijk Archeon binnen. De twaalf jaar die hij in ons midden is geweest, lijken er wel 24 te zijn. Want hij kwam in zijn vrije tijd bijna iedere zondag naar Archeon om te zingen; na de kerkdienst in Bodegraven. Mia, zijn vrouw, steunde hem hierin, omdat ze zelf ook van deze muziek houdt.  

Herkenbaar waren zijn wortels van het Korps Mariniers en het Korps Rijkspolitie: trouw, collegialiteit, niet opgeven en vooral liefde voor zijn gezin. Hij stond als een huis achter zijn missie. Hij was een man van weinig woorden en veel daden. Met gevoel voor humor. Dan gingen zijn ogen twinkelen.

Tweede kerstdag is hij, vergezeld door zijn dierbaren, nog in Archeon geweest. Dit werd in coronatijd mogelijk gemaakt door de directie. We hebben samen nog een paar liederen kunnen zingen. De tweede maal, begin februari, hield hij het niet meer zo lang vol. We hebben hem toen, vergezeld van klokgelui, uitgewuifd. Tot het einde toe heeft hij naar deze muziek geluisterd  en het heeft hem rust gegeven.

Onze onmacht en verdriet  hebben we ieder op onze eigen wijze met hem kunnen delen. En ook dankbaarheid.  Ons kruid uit de kloostertuin zal verder groeien op zijn graf. Zijn koord is door collega’s verwerkt in een bloemstuk. Jan zijn missie is geslaagd en leeft in en onder ons voort.

Wij wensen Mia, kinderen, kleinkinderen en familie heel veel sterkte toe.
Jan is voor altijd in ons hart!
Pax et Bonum

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design