In het kielzog van de Romeinen

In het kielzog van de Romeinen

Aanmeren aan de Zwammerdamsteiger in Zwammerdam. Het gebied van de Romeinse Neder-Germaanse Limes is een mooie aanlegsteiger met oplaadcapaciteit voor de milieubewuste waterrecreant rijker. 


Aanmeren aan de Zwammerdamsteiger 

In het kielzog van de Romeinen is op vrijdag 11 maart de aanlegsteiger en laadpaalvoorziening geopend in Zwammerdam. Geduputeerden voor Zuid-Holland Jeanette Baljeu en Willy de Zoete, samen met wethouder Kees van Velzen van de gemeente Alphen aan den Rijn kwamen per boot aan en meerden als eerste af aan de nieuwe aanlegplaats. 

Het gebied van de Romeinse Neder-Germaanse Limes is nu een mooie aanlegsteiger met oplaadcapaciteit voor de milieubewuste waterrecreant rijker. In Zwammerdam, langs de Oude Rijn, biedt deze nieuw Zwammerdamsteiger plaats aan de recreatieve vaart. Het Romeinse erfgoed ligt slechts op een steenworp afstand. Zwammerdam is een van de archeologische vindplaatsen binnen het gebied van de Neder-Germaanse Limes (voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk) die sinds de zomer van 2021 UNESCO Werelderfgoed is. Vanaf de aanlegsteiger is het via het Havenpad slechts enkele minuten lopen naar NIGRVM PVLLVM. Op het landgoed Hooge Burch, Ipse de Bruggen,  zijn nog de contouren te bewonderen van het Romeinse Castellum. Hier is ook een permanente en mooie tentoonstelling over het Romeinse erfgoed ingericht. 

De cliënten van Verfstreken, dagbesteding van Ipse de bruggen, hebben mooie muurschilderingen gemaakt op de route van de steiger naar NIGVM PVLLVM.  

De steiger en laadpaal voor duurzaam electrisch varen is onderdeel van het meerjarig project 'Ervaar de Romeinse Rijn en Vliet'. Waterrecreatie, beleefbaar erfgoed, toerisme, zorg en duurzaam ondernemerschap gaan hier hand in hand. 

Romeinse Zwammerdamschepen 
Vijftig jaar geleden zijn bij Zwammerdam de resten gevonden van Romeinse schepen. Deze Zwammerdamschepen worden momenteel gerestaureerd en zijn te bewonderen in Museumpark Archeon.  
In de nabije toekomst zal het Nationaal Romeins Scheepvaart gerealiseerd gaan worden waar deze schepen tentoongesteld gaan worden. 

Op de foto van links naar rechts: 
Wethouder Kees van Velzen, gedeputeerden Willy de Zoete en Jeanette Baljeu 

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design