Tentoonstelling De eerste eeuwen van Holland

Tentoonstelling De eerste eeuwen van Holland

27-07-2019 - 30-12-2019

Tentoonstelling De eerste eeuwen van Holland

Archeologiehuis Zuid-Holland in de Villa Rijswijk van Archeon in Alphen aan den Rijn heeft een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over 'De eerste eeuwen van Holland'.

Zuid- en Noord-Holland bestonden niet altijd los van elkaar. Zo’n 1000 jaar geleden was er sprake van Holland, een machtig graafschap. Wie waren de graven van Holland, en over wat voor soort mensen regeerden ze? Wat gebeurde er allemaal in dit stukje Nederland in de middeleeuwen? Over het ontstaan en de geschiedenis van het graafschap Holland, dat heeft geleid tot de provincies die we nu kennen, ontdek je van alles in deze tentoonstelling in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn.

In de eeuwen dat het graafschap Holland uitgroeide tot een economische en militaire macht, gebeurde er van alles. Aanvallen van Vikingen moesten worden afgeslagen, het leger van de Duitse keizer werd succesvol bevochten en de heerlijkheid West-Friesland werd onderworpen. Tussen deze gebeurtenissen ontwikkelde zich ook nog een levendige handel, en groeiden kleine nederzettingen uit tot steden van formaat. Er is dus genoeg te ontdekken over de roerige begintijd van Holland.

DE GRAVEN VAN HOLLAND
Waar kwam Dirk III vandaan? Wie liet het Muiderslot bouwen? Bij wie hoorde Jacoba van Beieren en tegen wie vochten ze? De vier graven en één gravin in deze tentoonstelling waren gezichtsbepalend voor de geschiedenis van dit gedeelte van Nederland. Ontdek alles over hun politieke achtergrond, intriges en natuurlijk oorlogsvoering.

VOLOP VONDSTEN
De tentoonstelling “Eerste Eeuwen van Holland” vertelt het verhaal van de graven en inwoners in video’s en tekst, maar er is ook genoeg te zien aan archeologische vondsten. Zo kun je het zwaard van Teylingen in volle glorie bewonderen, een zogenaamde “klotendolk” zien en liggen er allerlei sieraden en gebruiksvoorwerpen van de vroege Hollanders in de vitrine.

MEER INFORMATIE
De tentoonstelling “Eerste Eeuwen van Holland” is tot en met het einde van 2019 te zien in Archeologiehuis Zuid-Holland in Alphen aan den Rijn (naast Archeon). Archeologiehuis Zuid-Holland is, net als Archeon, dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. Voor meer bezoekersinformatie en prijzen, zie archeologiehuiszuidholland.nl.

De tentoonstelling is gemaakt door TGV teksten en presentatie met behulp van de subsidieregeling Publieksbereik Archeologie Zuid-Holland. De tentoonstelling is te zien in het Archeologiehuis Zuid-Holland dankzij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, Archeon en de provincie Zuid-Holland.

Meer lezen?

 • 16-06-2023
  Nationale Archeologiedagen
 • 18-06-2023
  Vaderdagbrunch
 • 18-06-2023
  Junioren Orkestenspektakel
 • 24-06-2023
  Sint Jansfeest

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design