Smid
Smid

De smid maakte benodigdheden voor de bouw, zoals ijzerbeslag en nagels, messen en siervoorwerpen. Wapens maakte hij niet, daarvoor moest je bij de wapensmid zijn. Ook hoefijzers maakte de (grof)smid niet, dat deed de hoefsmid. Zo had elke smid zijn eigen specialisatie en eigen gilde.

Hamer & aambeeld
De middeleeuwse grofsmid maakte alles van ijzer wat in de stad gebruikt werd. Van gereedschappen tot nagels (spijkers). Hij maakte ook zijn eigen gereedschap, zoals deze hamer. Door het gloeiende metaal op zijn aambeeld te leggen kon hij met de hamer de vorm slaan die hij nodig had. Het aambeeld bestaat uit een groot stuk ijzer met daarop meestal een harde stalen plaat geweld. Wellen is een smeedtechniek waarbij twee stukken metaal in het vuur worden gelast. Het gloeiende metaal kan hierop worden gelegd om daarna met hamers bewerkt te worden tot het mooiste smeedwerk.

Blaasbalg
Deze blaasbalg heeft twee 'kamers'. De onderste blaast de bovenste op, die daarna langzaam leeg loopt. Via een leren slang wordt zo een constante stroom lucht het vuur in geblazen. In de middeleeuwen werden ook versies gebruikt waarbij twee blaasbalgen naast elkaar stonden, die afwisselend zorgden voor dezelfde constant luchttoevoer. Alleen zo kan het vuur heet genoeg worden voor smeedwerk.

Schreef
De schreef is een standaardmes met een bepaalde afmeting. Iedereen die de stad binnen komt en een mes bij zich draagt, dient dit naast de schreef te houden. Als het mes langer is en dus 'over de schreef gaat', is het een wapen en niet toegestaan in de stad.

Volgende
/assets/img/tpl/no-image.png Stal Stal

Volg ons op social media:

© 2021 Archeon, SERA Business Design