Prehistorisch Weekend

Prehistorisch Weekend

01-06-2019 - 02-06-2019

Prehistorisch Weekend

Zaterdag 1 en zondag 2 juni geopend van 10.00 - 17.00 uur

Tijdens het prehistorisch weekend op 1 en 2 juni kunnen bezoekers van Archeon zien hoe het eraan toe ging duizenden jaren geleden! 

De prehistorie is vaak onderbelicht in de geschiedenis, omdat deze periode zich afspeelt voor het begin van de geschiedschrijving. We weten dus niet altijd hoe mensen toen leefden, welke tradities en gewoontes ze hadden, wat ze geloofden of waarom. Maar veel dingen weten we juist wel, dankzij de voorwerpen en andere resten die ze hebben achtergelaten. Tijdens het Prehistorisch weekend laten we zien hoe wij denken dat mensen toen leefden. 

Als je dit nu leest, kun je iets dat ze in de prehistorie nog niet eens bedacht hadden: lezen en schrijven. We gaan er vanuit dat ze wel met elkaar communiceerden via taal, maar hoe dat precies ging weten we niet. Wel heeft de mens toen allemaal sporen achtergelaten waaruit we kunnen afleiden hoe ze huizen bouwden, het land bewerkten, wat ze aten en wat ze droegen. Tijdens dit weekend kun je zien hoe het er aan toe ging, duizenden jaren geleden!

In het mesolithicum worden vallen gestrikt en er worden demonstraties gegeven over het looien van huiden. Daar kunnen weer mooie kleren van gemaakt worden. De sjamaan houdt een ceremonie ter voorbereiding op de jacht. Er wordt vis gerookt en bij de trechterbekercultuur worden nog veel meer prehistorische lekkernijen gemaakt. Bij de eerste boeren kunnen ze bijvoorbeeld al brood maken. Bezoekers kunnen ook zelf een broodje op stok bakken boven het vuur. 

Bij de Bronstijd kon men al metaal bewerken, daar brandt de oven om het brons te kunnen gieten. Daar worden weer mooie sieraden van gemaakt. Bij de IJzertijd kunnen bezoekers met een vuurslag en vuursteen vuur maken, dat is nog best lastig! Wanneer de bezoeker alle prehistorische activiteiten heeft behaald ontvangt hij een eigen totem als aandenken. 

De jacht staat centraal tijdens dit prehistorisch weekend

In de prehistorie zijn jagen en vissen altijd belangrijk geweest. Het verzamelen van eetbare planten werd natuurlijk ook veel gedaan, maar in vooral de natte delen van Nederland en langs de kust werd naar hartenlust gejaagd en gevist. Kleinere dieren werden in de moerassen bejaagd. We spreken dan over eenden, zwanen en soms een toch imposante roofvogel als een zeearend. Bevers en otters werden waarschijnlijk gestrikt in valstrikken.

Zoetwatervis zoals snoek, steur, snoekbaars en paling werden gevangen met netten, gemaakt van touw van lindebast of wilgenschors. Visfuiken van wilgentenen werden samen met visweren uitgezet in het water. Vanuit de kant en vanuit boomstamkano’s werd gevist met houten vishengels met haakjes van bot.

Aan de kust werd zeevis als haring, heek en zalm, maar ook dolfijn en zeehond gevangen. Mosselen, schelpen en garnalen werden verzameld.

In de bossen leefden in kleine groepen de grotere dieren, zoals oerrunderen, everzwijnen, herten en elanden. Deze werden vanuit hinderlagen beschoten met pijlen. Vooral plaatsen, waar de beesten gingen drinken, waren favoriet. Door middel van vuur maakten de jagers open plekken aan de waterrand en als de dieren daar gingen drinken, werden zij vanuit de dichte begroeiing beschoten.

De jachtwapens waren pijl en boog. De pijlen hadden een scherpe punt van gemaakt van vuursteen en vastgeplakt aan het hout met berkenpek. De pijlen werden weggeschoten door middel van manshoge bogen van essenhout. Daarnaast werden harpoenen met weerhaken van vuurstenen en vissperen met scherpe punten van bot gebruikt. Houten werpstokken, slingers en bola’s waren ook makkelijk te maken en te gebruiken.

Gratis entree met de Museumkaart

Meer lezen?

 • 20-04-2020
  Nationale Museumweek
 • 09-05-2020
  Theaterdiner
 • 30-05-2020
  Theaterdiner
 • 10-06-2020
  Lezing: De mesolithische hut

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2020 Archeon, SERA Business Design