Lezing Herman Pleij

Lezing Herman Pleij

17-04-2020 - 17-04-2020

Lezing Herman Pleij

Professor Herman Pleij geeft een lezing over zijn nieuwe boek Liefde & lust in de late middeleeuwen. 

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan. Eerst projecteerde men onder het mom van morele verontwaardiging woeste seks op karikaturale boeren. Maar rond 1500 schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Het is bijna schokkend om te lezen hoe deze vrijwel onbekende teksten gedetailleerde vuilbekkerij in artistieke vormen weten te gieten. De seksuele vrijwording leerde ook dat aanranden en verkrachten tot de hogere minnekunst behoorden. Was dat niet wat vrouwen eigenlijk wilden? Daarop volgde een repressie in de zestiende eeuw. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria’s blote borst, de Hervorming dwong genot weer in het gelid van de voortplanting en verkrachting werd serieus vervolgd. Verlopen alle seksuele revoluties dan op dezelfde manier? (Bron: Historiek).

 

De Vereniging Vrienden van Archeon en Museumpark organiseren deze bijzondere avond samen. 

Leden van de VVvA en personeel van Archeon betalen 12,50 euro, dat is inclusief een kopje koffie/thee bij binnenkomst. Overige gasten betalen 22,50 euro, inclusief een kopje thee of koffie.

Speciaal aanbod: Je kunt ook meteen lid van VVvA worden en dit voordeel meepakken. Het jaarlidmaatschap bedraagt 25 euro voor volwassenen en biedt vele voordelen zoals op toegang to het museumpark en tevens een groot aantal gratis lezingen.

Wanneer u nu meteen lid wordt tot eind 2020 betaalt u slechts 35,00 inclusief de toegang tot deze speciale avond.

Over de spreker

Herman Pleij is een graag geziene spreker bij de Vrienden van Archeon, maar zeker ook bij populaire TV programma’s als DWDD, Jinek en Op1. Hij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Met dit boek heeft hij een geheel nieuw, ook wel ondeugend, deel uit de Middeleeuwen belicht.

Boek bestellen
U kunt dit nieuwe boek vóóraf bestellen of tijdens de lezing kopen en daar laten signeren door professor Herman Pleij. Vooraf te bestellen door een mail te sturen en het aantal boeken samen met uw naam en adresgegevens op te geven via info@archeon.nl .

Prijs 29,99 euro, boek heeft 432 bladzijden.

Reserveren kan via de Vereniging Vrienden van Archeon; https://www.vrienden-archeon.nl/activiteit-17-04-2020/

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design