Lezing: De inventieve middeleeuwen

Lezing: De inventieve middeleeuwen

06-02-2024 - 06-02-2024

Lezing: De inventieve middeleeuwen

De lezing is vol, je kan je niet meer aanmelden.

De Inventieve Middeleeuwen
Vreemde Oplossingen voor Alledaagse Problemen

De vroege middeleeuwen lijken soms heel ver van ons af te staan. De bronnen die we hebben, vertellen ons alleen maar over het leven van de hoogste elites, terwijl we de “gewone mensen” en hun gewone problemen nauwelijks te zien krijgen. Door de manuscripten goed na te pluizen, blijkt echter dat we wel degelijk een beeld kunnen krijgen van de wereld “achter de schermen” – een wereld die in veel opzichten veel meer lijkt op die van de 21e eeuw dan je op het eerste gezicht zou denken. 

De sprekers brengen elk een aspect van het leven vóór het jaar 1000 voor het voetlicht, en laten zien hoe we, door de bronnen creatief en onbevooroordeeld tegemoet te treden, een beeld krijgen van een wereld waarin de mensen geconfronteerd werden met problemen en uitdagingen die ons heel herkenbaar zullen voorkomen. De oplossingen die ze daarvoor bedachten laten zien dat ze daar soms wel op een heel andere manier mee omgingen dan wij dat tegenwoordig zouden doen – maar dat maakt ze niet minder menselijk! Van dit onderzoek wordt een publieksboek gemaakt: De Inventieve Middeleeuwen

Over de sprekers
Carine van Rhijn (presentatie), sprekers: Jan van DorenIrene van Renswoude en Rutger Kramer
De sprekers zijn auteurs van het  nieuwe publieksboek De Inventieve Middeleeuwen. Iedere spreker geeft een korte presentatie over zijn aandeel in het boek. Carine van Rhijn is middeleeuws historicus en vooral geïnteresseerd in de cultuurgeschiedenis van de vroege middeleeuwen. Zij zal een korte inleiding op het thema geven en de sprekers voorstellen.
Jan van Doren is docent Middeleeuwse Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, en zal ingaan op vroegmiddeleeuwse kennis over conserveringstechnieken en hoe men rond het jaar 1000 dacht over koken en (goede) smaak.
Irene van Renswoude is onderzoeker Kennis- en Kunstpraktijken bij het Huygens Instituut en daarnaast docent Middeleeuwse handschriften en cultuurgeschiedenis bij de vakgroep Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In haar presentatie vertelt ze over antieke interieuradviezen en middeleeuwse recepten voor muurverf en steenlijm, maar ook tegen verstopping.
Rutger Kramer is universitair docent Middeleeuwse Geschiedenis in Utrecht, waar hij zich vooral bezighoudt met intellectuele cultuur, het kloosterwezen en het leven aan het hof in de tijd van Karel de Grote en zijn nazaten. In zijn presentatie zal hij dieper ingaan op de manier waarop in de vroege middeleeuwen vorm werd gegeven aan het basisonderwijs: wat moesten de mensen zoal weten om zich door het leven van alledag te kunnen slaan?

Psalterfol79v.jpg

Datum
Dinsdag 6 februari 2024
Zaal open: 19:30 uur, aanvang 20:00 uur
Einde, voor 22:00 uur

Locatie
Archeologiehuis Zuid-Holland, naast de entree van Museumpark Archeon.
Archeonlaan, 2408 ZB , Alphen aan den Rijn

Gratis kaartje bestellen via
https://www.vrienden-archeon.nl/agenda

Aanvullende informatie
Gratis parkeren op parkeerterrein van museumpark Archeon.
Er is een korte pauze, drankjes tegen vrienden prijzen, graag contant betalen.

Meer lezen?

 • 25-05-2024
  Canondagen in Archeon
 • 04-06-2024
  Lezing: De oorsprong van megalithische culturen
 • 08-06-2024
  Spelletjes Weekend
 • 15-06-2024
  Nationale Archeologiedagen

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design