Internationale Viking Festival

Internationale Viking Festival

20-08-2024 - 25-08-2024

Internationale Viking Festival

Bezoek het kampement van de Vikingen en struin langs de marktkramen. 

Vele Vikingen zijn aanwezig en hebben hun waar uit heel Europa meegenomen naar Archeon. Tal van kraampjes die alles verkopen van historische sieraden tot kleding, zeep tot honingwijn, wapentuig tot speelgoed. Ook houtbrandwerk, zilvervlechten, kleding, schoenen, naaldbinden, glas en klein leerwerk, kralen en stoffen. De Vikingen zitten niet graag stil, zij vertellen graag over het dagelijks leven in de vroege middeleeuwen.

Gedurende de week komen de Vikingen aan en tijdens het weekend van 24 en 25 augustus zijn alle Vikingen aangekomen en staat ook een demonstratie van de Vikingen op het programma.
In de verschillende kampementen worden demonstraties gegeven van de verschillende wapens en kledij die door de Vikingen werden gebruikt en gedragen. De Vikingen zijn ijverige boeren, bedreven handwerkslieden, slimme handelaren, dappere vechters en vooral ook onverschrokken ontdekkingsreizigers.

De Vikingen hebben veel indruk achter gelaten tot vandaag de dag. Veel plaatsnamen, vooral in Engeland, komen daarom uit de Scandinavische taal. Sieraden en gebruiksvoorwerpen die door de Vikingen werden gebruikt zijn overal in Europa gevonden. Ook schreven mensen over de Vikingen. De Engelsen vonden hen maar raar – voor een groot gevecht waren ze uren bezig met zichzelf wassen, hun haren kammen en baarden vlechten. De Vikingen geloofden namelijk dat zij, als ze stierven in de strijd, naar Walhalla mochten. Een plek waar eeuwig gefeest en gevochten werd. En dan kan je er maar beter een beetje netjes uitzien!

Vikingen in Dorestad
De oude schoolplaat uit 1927 van J.H. Isings is overbekend: de trotse Viking staat in prachtige uitdossing op de loopplank van zijn schip. Zijn rossig-grijze manen wapperen in de wind. Op de achtergrond brandt de horizon: Dorestad gaat in vlammen op. Joelende Vikingen keren naar de oever terug, zwaar beladen met geroofde schatten.

Inmiddels zijn we bijna honderd jaar verder en weten we beter. Zo is het niet gegaan met Dorestad.

Dorestad was een emporium, een handelsplaats van internationale allure. Ze kwam tot bloei onder het Frankische bewind, vanaf halverwege de achtste eeuw en vooral tijdens de regeerperiode van Karel de Grote. Het inwoneraantal van die dagen wordt op vele duizenden geschat. Er kwamen handelaars van overal uit Europa. Ook de latere Vikingen boden hier graag hun waren aan en sloegen lading in die vanuit het achterland of het (soms verre) zuiden werd aangevoerd.

Vanaf 834 kwamen Vikingen met minder vreedzame plannen in Dorestad. Toen was de positie van de plaats al verzwakt. De rivier had een andere loop genomen, verder van de oude oever af, en was slechter bevaarbaar. Het bestuur van het rijk was minder gestructureerd, het gezag was verslapt. Mogelijk waren andere handelscentra al in opkomst. Misschien hoorden de Vikingaanvallen zelfs bij een strategisch plan van concurrerende machthebbers. Verschillende plunderingscampagnes gaven Dorestad de nekslag, de bewoners kwamen om of trokken weg. En die grote branden aan de horizon? Die waren er niet. Archeologisch onderzoek heeft daar geen  enkel spoor van teruggevonden.

Gratis entree met de Museumkaart en Vriendenloterij VIP-kaart.
Programma onder voorbehoud.

 

 

Meer lezen?

 • 28-04-2024
  De Romeinen komen!
 • 05-05-2024
  Zondagsbrunch
 • 05-05-2024
  Maria Processie
 • 06-05-2024
  Lezing historicus Maarten van Rossem

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design