Gezondheidsweekend

Gezondheidsweekend

30-09-2023 - 01-10-2023

Gezondheidsweekend

Mooi van binnen, mooi van buiten

Gezondheid en schoonheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat weten mensen al zolang ze bestaan. Gedurende dit weekend toont Museumpark Archeon hoe mensen vanaf de prehistorie tot in de 21e eeuw omgaan met de zorg en welzijn van hun lichaam. 

Zotte Zaterdag 2022 3.jpg
Gezondheid en de middeleeuwen: als het dan niet lukt om gezond te blijven, dan maar zorgen dat je je plekje in de hemel hebt gekocht. Dit is de defninitie van Aflaatkramer in jip-en-janneke taal. 

In de late middeleeuwen trokken er regelmatig aflaatkramers langs jaarmarkten door het land.  Hier verkochten zij hun aflaten om geld in te zamelen voor de plaatselijke kerk, klooster of bisdom. Een aflaat geeft een vermindering van de tijd in het Vagevuur, iets waar middeleeuwers erg bang voor waren. Aflaatkramers waren vaak lieden die tegen een vergoeding werden ‘ingehuurd’ door de kerk, een soort middeleeuwse ZZP-er dus. Naast aflaten hadden zij vaak relieken en devotionalia bij zich wat er voor zorgde dat er veel mensen op af kwamen. Er was met de handel in aflaten veel geld te verdienen, de Sint Pieter in Rome en de Dom in Utrecht zijn grotendeels met aflaatgeld gebouwd. Er werd ook regelmatig misbruik gemaakt van de goedgelovigheid van de middeleeuwers waardoor de aflaatkramers niet zo’n beste naam hadden.

Chirurgijn.jpg

In de late Middeleeuwen, tussen 1350 en 1450, waren chirurgijns in Nederland meestal geen artsen, maar eerder ambachtslieden die zich specialiseerden in het behandelen van ziekten en verwondingen. Chirurgijns waren niet bevoegd om medicijnen voor te schrijven, maar gebruikten in plaats daarvan kruiden, zalven en andere middelen om hun patiënten te genezen.

Thomas van Deest (fictief persoon) was een chirurgijn die actief was in de laatmiddeleeuwse periode. Hij stond bekend om zijn vaardigheid in het uitvoeren van complexe operaties en zijn kennis van kruidengeneeskunde. Zijn werk was van onschatbare waarde in een tijd waarin de medische kennis nog in de kinderschoenen stond. 

Tijdens het geneeskunde weekend in het Archeon doe je een stap terug in de tijd, je kan daar zomaar Thomas van Deest tegen het lijf lopen. Hij vertelt over de medische ingrepen waarin hij gespecialiseerd is en laat je kennismaken met verschillende geneeskrachtige planten, kruiden en medische instrumenten.

Meer lezen?

 • 06-06-2023
  Lezing: Archeologie in de praktijk
 • 16-06-2023
  Nationale Archeologiedagen
 • 18-06-2023
  Vaderdagbrunch
 • 18-06-2023
  Junioren Orkestenspektakel

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2023 Archeon, SERA Business Design