Zwammerdamschepen op congres in Frankfurt

Zwammerdamschepen op congres in Frankfurt

09-03-2021

Frankfurt am Main, zondag 16 februari jl.  Archeoloog Tom Hazenberg is gastspreker op het 25e internationale symposium voor Onderwaterarcheologie, georganiseerd door DeGuWa, het Deutsche Gesellschaft zur Förderung der Unterwasserarchäologie. Het thema is Ökonomie und Logistik auf Binnengewässern im Römischen Reich.  Tom gaf de lezing mede namens Yardeni Vorst (onderzoeker Zwammerdamschepen) en Laura Koehler (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed - RCE). Ware opvolgers van archeoloog Maarten de Weerd; hij verzorgde deze lezing in 2002.

Nu de onderzoekstechnieken de laatste jaren een grote vlucht hebben genomen, vallen er veel nieuwe ontdekkingen en inzichten te delen. De toehoorders waren daarnaast ook verheugd te horen over de langverwachte werkzaamheden aan de Zwammerdamschepen en de komst van het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum. Dat de Zwammerdamschepen ook werden genoemd in de lezingen van Ronald Bockius, (Museum für Antike Schifffahrt), en Christoph Schäfer (Universität Trier )maakte het des te duidelijker dat de schepen van internationaal belang zijn. Ze maken deel uit van de internationale wetenschap, voor zowel de Romeinse scheepsbouwtechnieken als de Romeinse scheepvaart.

Nieuwe ideeën 
In zijn lezing benadrukte Tom hoe de Zwammerdamschepen en de andere gevonden Romeinse platbodems op Nederlandse bodem het begin vormden van een groot wetenschappelijk onderzoek, dat nog lang niet is beëindigd.

De grote hoeveelheid gevonden hout maakt het 50 jaar na opgraving mogelijk de nieuwste onderzoeksmethoden toe te passen, om datering en herkomst te achterhalen. De resultaten zijn verbluffend te noemen: Duits en Nederlands hout samen gebruikt in de Woerden 7, terwijl de Meern 1 geheel uit Nederlands eiken bestaat!
Revolutionaire nieuwe ideeën over de plaats van de scheepswerven langs de Limes, het gebruik van lokale kennis en vaardigheden, en ook de mogelijkheid van militaire inzet van de schepen laat zien dat er nog veel valt te ontdekken en te discussiëren.

Meer lezen?

  • Opening tentoonstelling ‘Bestemming bereikt?’
  • Juryleden De Jonge Beckmanprijs gezocht!
  • Longlist Archeon Thea Beckman Prijs 2024
  • Goden, gemmen en geluk. Romeinse zegelringen van de Limes

Op onze social media staan nog meer gebeurtenissen uit de wereld van de geschiedenis!

Volg ons op social media:

© 2024 Archeon, SERA Business Design